Fermierii acuza ca sunt nevoiti sa arunce tone de rosii. Ministrul Daea raspunde

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea afirma ca este pentru prima data cand pietele si supermarketurile din Romania sunt pline de tomate romanesti, insa nu exclude existenta unor nereguli in sistemul de aprovizionare si de comercializare al rosiilor, noteaza Agerpres.

„Este pentru prima data in Romania cand, dupa foarte multi ani, pietele sunt pline de tomate romanesti iar supermarketurile, de asemenea. Scaderea pretului la consumator este un obiectiv urmarit indeaproape, fiind sustinut printr-o productie importanta. Sustinerea prin subventii a vizat acordarea de sprijin atat pentru fermieri, cat si pentru aprovizionarea cu tomate a pietelor la preturi rezonabile pentru consumatori. Nu excludem existenta unor nereguli atat in sistemul de aprovizionare, cat si in cel de comercializare al rosiilor, dar urmarim cu atentie intregul lant de productie si valorificare a produselor legumicole”, a precizat Daea.

In urma cu cateva zile, mai multe publicatii prezentau situatia unor fermieri din judetul Dolj, care au fost nevoiti sa arunce tone de rosii, in lipsa unei piete de desfacere. Ministrul a tinut sa precizeze ca acesta este un caz izolat si ca pierderile sunt cauzate si de alte evenimente, precum putrezirea legumelor sau deteriorarea lor in timpul proceselor de culegere sau de transport.

„La o asemenea cantitate de rosii exista si pierderi prin putrezire, fie pe planta, fie in procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, in cazul de fata, la cei doi producatori agricoli care au valorificat circa 5 tone de tomate, pierderile semnalate intra in procentul de pierderi tehnologice. Reflectarea in mass-media a acestui caz izolat a indus in mod eronat ideea ca o mare parte din legumicultorii din sudul tarii s-ar confrunta cu astfel de probleme, fapt ce contravine situatiei reale”, se mentioneaza in comunicat.

MADR admite ca exista un exces de tomate pe piata

Conform MADR, piata agroalimentara din tara noastra se confrunta cu un exces de tomate, datorita productiilor realizate de cei 12.000 de fermieri care au accesat programul de sprijin pentru tomate. Dintre acestia, 5.000 au livrat peste 2 tone de tomate si au fost deja platiti. Platile sunt inca desfasurare si se acorda pe masura ce fermierii depun documentele prin care dovedesc valorificarea productiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE