Conform unei Hotarari de Guvern recente, fermierii care refuza sa previna sau sa distruga ambrozia crescuta pe terenurile lor vor putea fi amendati. Autoritatile vor intreprinde verificari pe teren, unde vor constata prezenta buruienii, iar in acest caz ii vor instiinta pe proprietari si le vor impune sa distruga plantele nocive.
Conform documentului, cercetarile efectuate au condus la concluzia ca speciile de plante care apartin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, prin alergiile pe care le produc asupra sanatatii publice.
In ultimii ani, ambrozia a devenit si in Romania o specie invaziva cu raspandire in multe areale, iar efectul nociv al acesteia prin cantitatea mare de polen eliberata a determinat o crestere masiva a numarului de persoane care au reactii asmatice sau care manifesta diferite forme alergice severe, cauzand boala numita ”febra de fan”.
Cum putem inlatura ambrozia de pe terenul nostru
Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea si distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetata, manual sau mecanic, in functie de locul si suprafata infestata, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea in cazul unor suprafete izolate, efectuarea unor araturi adanci si discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, dupa caz.
Ce sanctiuni primesc fermierii care nu se conformeaza
Autoritatile vor efectua primul control in teren intre 1 iulie si 15 iulie a fiecarui an si vor depista terenurile pe care este prezenta buruiana ambrozie. Dupa verificare, comisia responsabila va intocmi un proces-verbal de constatare si va acorda un Avertisment proprietarului terenului.
Fermierul avertizat are cateva zile la dispozitie sa inlature buruiana pentru ca intre 16 si 31 iulie, comisia va efectua un al doilea control, in care va verifica daca proprietarul s-a conformat si a inlaturat buruiana. In cazul in care fermierul nu a luat masurile necesare nici dupa cel de-al doilea control, acesta va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 750 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 5.000 si 20.000 de lei pentru persoanele juridice.