septembrie 19, 2021

Ministrul Daea discuta cu oficialii europeni despre viitorul subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea participa astazi la reuniunea Consiliului UE Agricultura si Pescuit, unde va discuta despre viitorul PAC si modul in care vor fi acordate subventiile agricole dupa anul 2020, scrie Agerpres.

Daea se va intalni cu mai multi reprezentanti ai Parlamentului si Consiliului European, cu care va dezbate obiectivele Romaniei dupa ce va primi presedintia Consiliului UE si va discuta despre viitoarea Politica Agricola Comuna.

Daea: Actuala alocare din CFM nu raspunde obiectivelor noastre

Ministrul spunea inca de la reuniunea Consiliului de ministrii de la Sofia ca actuala alocare din Cadrul Financiar Multianual (CFM) nu raspunde obiectivelor Romaniei si ca scaderea plafonului pe cei doi piloni ai PAC ii ingrijoreaza pe fermierii romani.

,,Noi considerăm că actuala alocare din Cadrul Financiar Multianual nu răspunde proiectelor noastre şi obiectivelor pe care ni le-am propus. Scăderea plafonului pentru cei doi piloni coroborată cu modul de acordare a subvenţiilor creează îngrijorare pentru fermierii români. Plafonarea nu este sustenabilă pentru România. Aceasta va afecta profund performanţa la nivelul fermelor care asigură fondul de marfă necesar alimentării pieţei”, a spus Daea.

Daea: Saltul tinerilor fermieri din Romania a fost timid

Petre Daea a vorbit si despre necesitatea stimularii tinerilor fermieri si a precizat ca in prezent, interesul tinerilor pentru agricultura nu este unul foarte crescut.

„Saltul tinerilor fermieri în România a fost timid – de la 5,5% în 2015-2016 la 13% în 2017, din totalul acestora – ceea ce indică direcţia de acţiune care a fost susţinută atât de politicile europene, cât şi de cele naţionale integrate metodic în practicile europene”, a spus ministrul Agriculturii.

Subventii mai mari pe hectar pentru fermele mici si medii

In viitorul exercitiu financiar al PAC, Comisia Europeana planuieste sa ajusteze modul de acordare a subventiilor si sa acorde o atentie sporita practicilor de protectie a mediului si a climei. Astfel, platile directe vor fi conditionate de cerinte mai stricte privind mediul si clima. Statele membre vor trebui sa creeze scheme ecologice concrete, prin care sa ii sprijine pe fermieri in implementarea masurilor de protectie a ecosistemului.

Mai mult, Comisia planuieste sa plafoneze platile directe la 100.000 euro pe exploatatie, lucru care ii dezavantaja pe marii fermeri insa ii va ajuta pe cei mici si mijlocii, care vor primi o subventie mai mare pe hectarul de teren.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE