septembrie 20, 2021

Cum a reusit o firma din Ialomita sa infiinteze un centru de procesare a laptelui prin fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, domnul Adrian Chesnoiu a participat marti, 12 iunie 2018, alaturi de domnul Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la inaugurarea proiectului „Infiintarea unei capacitati de colectare si procesare a laptelui pentru Agroserv Mariuta SRL, comuna Dragoesti, judetul Ialomita”.

Investitia a fost finantata prin submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Proiectul prevede infiintarea unei capacitati de colectare, imbuteliere si procesare a laptelui, cu o capacitate totala de 73.288 litri/ zi, cantitate care se va imparti pe mai multe linii de produse. Este important de mentionat ca vor fi obtinute si o serie de produse realizate dupa retete traditionale romanesti. Din capacitatea totala, 37% din materia prima va proveni de la ferma proprie, cea mai mare parte a laptelui prelucrat (63%) fiind colectat de la alti producatori privati existenti la nivel local si regional. In cadrul proiectului, beneficiarul si-a propus inclusiv infiintarea unei platforme on-line prin intermediul careia se vor putea comercializa produsele in mod direct catre consumatorul final.

Firma ialomiteana, la al doilea proiect finantat din fonduri europene

„Acesta este al doilea proiect de investitii pentru care societatea a beneficiat de finantare cu fonduri europene nerambursabile, primul proiect fiind finantat in 2006 prin SAPARD. Valoarea intregului proiect a fost de 6,21 milioane de euro, din care finantarea nerambursabila a fost de 2,46 milioane de euro. Investitia pe care o inauguram astazi a demonstrat ca se pot dezvolta investitii de succes cu sprijinul fondurilor europene care pot angrena si valorifica in mod eficient resursele locale si forta de munca disponibila – 23 de noi locuri de munca au fost asigurate prin aceasta investitie. Nu in ultimul rand, din discutiile pe care le-am avut cu beneficiarul a reiesit ca a gasit un sprijin important in personalul AFIR care l-a indrumat in fiecare etapa a acestui proiect.”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

De la demararea PNDR 2020 si pana in prezent, AFIR a primit solicitari de finantare a  investitiilor in procesarea produselor agricole (submasura 4.2) in valoare totala de 264 milioane de euro si a incheiat contracte de finantare insumand 138,38 milioane de euro. Valoarea totala nerambursabila a platilor efectuate prin submasura 4.2, este de 46,41 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE