Pretul laptelui la poarta fermei, de 5 ori mai mic decat pretul practicat de retaileri. Iata ce spun procesatorii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Criza laptelui nu reprezinta un fenomen nou intalnit, acesta luand amploare acum cativa ani si extinzandu-se atat in Romania cat si in intregul spatiu intracomunitar. Din cauza scaderii accelerate a preturilor oferite fermierilor pentru lapte, UE a decis sa lanseze in premiera Schema de Reducere a Productiei, prin care fermierii se angajau sa-si reduca efectivele de bovine in schimbul unui ajutor financiar.

Programul finantat cu 150 milioane de euro a fost un real succes in prima instanta, piata laptelui ajungand pentru prima data dupa multi ani la un echilibru, iar fermierii au beneficiat de preturi mult mai competitive pentru laptele vandut.

Cu toate acestea, situatia nu este acceasi pe intreg teritoriul UE, din cauza faptului ca in unele tari intracomunitare, criza laptelui nu a fost generata de un exces de productie ci de alte fenomene economice. Unul din aceste state este si Romania, unde la aproape 2 ani de la implementarea Schemei de Reducere a Productiei, pretul laptelul la poarta fermei este de 5 ori mai mic decat pretul la raft, dupa spusele fermierilor.

Fermierii sunt tot mai nemultumiti

Cei mai afectati de acest fenomen sunt si de aceasta data tot micii fermieri, care sustin ca abia isi mai pot acoperi costurile de productie la aceste preturi extrem de mici. ,,Am in proprietate 23 de vaci de lapte si pretul oferit de procesator este de 1,05 lei maximum, la o cantitate de aproximativ 3.000 – 3.500 l lunar si o grasime a laptelui intre 4,1 si 4,5%’’, explica Ionut Purja, un crescator de bovine din judetul Bistrita-Nasaud.

Cu toate acestea, un litru de lapte cu aceeasi concentratie de grasime este comercializat de retaileri la pretul de 5,24 lei TVA inclus, cu un adaos comercial de peste 5 ori mai mare decat pretul de vanzare la poarta fermei.

Dupa parerea fermierului, cresterea accizei la motorina dar si majorarea pretului la toate produsele agroalimentare au contribuit indirect la accentuarea pretului laptelui la raft. Ionut Purja considera ca detinerea unei exploatatii de bovine pentru lapte nu mai este profitabila in Romania: ,,nu mai este nimic profitabil in agricultura, singurul venit care il putem investi este subventia care s-a diminuat in ultimi 2 ani’’, mai explica fermierul.

Procesatorii considera ca pretul laptelui este complet justificat

Contactat de redactia Stiri Agricole pentru un punct de vedere, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru considera ca diferenta intre pretul oferit fermierilor si cel practicat de retaileri este cauzata in mare parte de costurile mari de transport.

,,Intre poarta fermierului si poarta fabricii e un traseu care inseamna costuri de motorina, accize, roviniete, infrastructura precara, etc. Sunt niste costuri de transport acolo.’’, a declarat Dorin Cojocaru pentru Stiri Agricole.

Presedintele APRIL nu este de acord cu pretul la care fermierii sustin ca isi comercializeaza laptele. Acesta precizeaza ca pretul oferit fermierilor este mult mai mare si ca declaratiile fermierilor nu sunt conforme cu situatia din piata.

,,Pretul laptelui dat de MADR pe luna decembrie e undeva la 1,41 lei plus TVA, nu ce spun fermierii. Daca mi-ati da acum lapte la 1,40 de lei eu il cumpar pe tot, dar laptele e undeva la 1,70 lei plus TVA. Iar in septembrie nici cu 1,80 lei banul jos nu gaseai sa cumperi’’, sustine presedintele APRIL.

Fermierii europeni, la fel de nemultumiti de pretul laptelui

Schema de Reducere a Productiei Laptelui implementata de Uniunea Europeana a avut efectele dorite, pretul laptelui la producatori accentuandu-se cu aproximativ 34% fata de luna August 2016 si ajungand la un pret cu 10% mai mare fata de media ultimilor 5 ani, pe intreg spatiul intracomunitar.

Cu toate acestea, fermierii sustin ca aceasta crestere nu este suficienta pentru a le amortiza din pierderile anilor precedenti si doresc un mai mare nivel de stabilitate pe termen lung.

Presedintele Comisiei Europe, Jean-Claude Juncker nu a dat explicatii concrete despre aceasta situatie insa a fost de acord ca ,,ceva este in neregula cu o piata in care pretul unui litru de lapte este mai mic decat pretul unui litru de apa’’.

Pe langa pretul laptelui, fermierii isi doresc instituirea de masuri care sa le asigure mai multe oportunitati pe termen lung  dar si un anumit nivel de stabilitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE