septembrie 17, 2021

ANM: cum vor fi afectate graul, rapita si porumbul de temperaturile din ultima perioada

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ANM, aprovizionarea cu apa a solului in culturile graului de toamna si porumbului se va incadra in limite satisfacatoare, pana la apropiate de optim si optime, pe aproape tot teritoriul agricol al tarii, relateaza Agerpres.

Conform specialistilor, gradul de aprovizionare cu apa al solului in cultura graului de toamna, pe profilul 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape toate suprafetele agricole. Doar in Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova, local in estul si in nordul Munteniei, centrul si sudul Transilvaniei, se va semnala seceta pedologica in diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema.

De asemenea, in cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei, local in nordul Moldovei, vestul si nord-vestul Munteniei. Pe de alta parte, deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia, izolat in sud-estul Olteniei si in centrul Transilvaniei.

ANM: lipsa umiditatii din sol va accelera procesul de coacere la porumb si floarea-soarelui

“Pe fondul mentinerii temperaturilor maxime din aer ridicate, asociate cu deficitele accentuate de umiditate in sol, se va produce accelerarea si chiar fortarea proceselor de maturare si coacere, iar la culturile de porumb si floarea-soarelui se va semnala, in continuare, fenomenul de ofilire si rasucire temporara a frunzelor in orele de amiaza, uniformitatea si vigurozitatea plantelor mentinandu-se in general slaba, indeosebi in sud-estul, estul si sudul teritoriului agricol”, se noteaza in prognoza de specialitate.

In ceea ce priveste culturile agricole, in urmatoarea saptamana, la orzul de toamna ajuns la maturitatea tehnologica se vor putea declansa lucrarile de recoltare, indeosebi in sudul, sud-estul si vestul tarii. Graul de toamna se va afla in fazele de maturitate lapte, ceara si deplina (10-100%). Totodata, in nordul si centrul tarii se vor continua inspicarea, inflorirea si maturitatea in lapte (10-100%).

La rapita va incepe coacerea boabelor

Cultura de rapita isi va putea definitiva coacerea boabelor in silicve (80-100%), continuandu-se totodata maturitatea deplina (10-100%) si inceputul recoltarii, iar la floarea-soarelui se vor inregistra fazele de infrunzire (10-23 frunze) si formarea capitulului (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor agricole, in timp ce, in sudul teritoriului, se va putea semnala inceputul infloririi (10-30%).

Potrivit sursei citate, porumbul se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (9-18 frunze) in toate zonele de cultura, cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile afectate de seceta pedologica. Local, pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului, se va semnala aparitia paniculului (10-30%).

Sfecla de zahar va parcurge infrunzirea

Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura va parcurge infrunzirea (30-100%), precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-80%), iar la cartof se vor semnala imbobocirea (40-100%), inflorirea (10-100%) si formarea/cresterea tuberculilor (10-50%).

In toate plantatiile, speciile de samburoase (cires, visin, cais) isi vor continua acumularea zaharurilor in fructe si coacerea acestora, iar semintoasele (mar, par, gutui) cresterea lastarilor, frunzelor si a rodului. La vita-de-vie se vor semnala fazele de infrunzire, cresterea lastarilor si a boabelor, la nivelul intregii tari.

Lucrarile sezoniere se vor desfasura in parametrii optimi

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, recoltare si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi etc.) se vor desfasura normal, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sub aspect termic, in intervalul de referinta, vremea se va mentine in general mai calda decat in mod obisnuit, dar instabila, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 22 si 33 de grade, in timp ce minimele vor oscila intre 11 si 22 de grade, pe intreg teritoriul agricol. Totodata, sunt prognozate ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. La inceputul perioadei, cantitatile de precipitatii pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE