Meteorologii anunta ce se va intampla cu culturile de grau pe fondul temperaturilor din ultima perioada

Facebook
Twitter

Conform ultimei prognoze meteorologice publicate de ANM, lucrarile agricole aferente campaniei de primavara se pot desfasura in conditii relativ bune iar culturile graului de toamna vor beneficia de o rezerva satisfacatoare de umiditate, apropiata de optim, noteaza Agerpres.

Conform expertilor, in perioada 3-9 aprilie vremea va fi mai calda ca de obicei pe aproximativ intregul teritoriu agricol. Temperaturile maxime ale aerului se vor situa intre 10 si 24 de grade Celsius iar minimele vor fi cuprinse intre -1 si 12 grade Celsius. Izolat va exista si riscul de bruma.

Nici temperatura solului nu va fi cu mult diferita iar la nivelul de 5 cm, valorile vor fi cuprinse intre 7 si 12 grade Celsius. Aceasta temperatura este potrivita pentru insamantarea mai multor specii de primavara precum: floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof, porumb dar si pentru culturi precum lucerna, mazare, borgeac, etc.

Cultura graului de toamna, grad de umiditate satisfacator

Conform meteorologilor, rezerva de umiditate din culturile graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in toate regiunile agricole.

Pe fondul temperaturilor mai crescute, starea de vegetatie a mai multor culturi agricole se va relua, iar plantele de camp, pomii fructiferi sau speciile viticole vor incepe sa creasca si sa se dezvolte. Exceptii se vor intalni in depresiunile din estul Transilvaniei si din nordul Moldovei, unde procesele vegetative se vor dezvolta intr-un ritm mai lent.

Orzul si graul isi continua faza de infrunzire  

Notabil pentru aceasta perioada este si faptul ca majoritatea culturilor de grau si orz semanate in perioada optima isi vor continua procesele de infunzire si infratire (20% – 100%), plantele avand aproximativ 1-3 frati.

Si plantatiile de rapita isi vor continua procesul vegetativ iar acestea isi vor dezvolta aparatul foliar in perioada imediat urmatoare, pentru toate culturile din Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania. Plantele samburoase vor inregistra umflarea mugurilor in rod iar semintoasele nu vor prezenta nicio dezvoltare in urmatoarea perioada, mentinandu-si stadiul de repaus vegetativ.

Astfel, toate lucrarile agricole specifice acestei perioade se pot desfasura in conditii optime, cu exceptia perioadelor de precipitatii cand acestea vor trebui sistate temporar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE