Ministrul Agriculturii, Petre Daea a precizat ca la rapita de primavara s-a pierdut perioada optima de insamantare din cauza umiditatii excesive in unele zone, in prezent aceasta cultura fiind la un procent de insamantare de 17%, iar in locurile cele mai afectate, unde baltirile au redus din suprafata rapitei de primavara fermierii au completat cu grau de primavara, care a ajuns astfel la 150%, relateaza Agerpres.
Datele MADR arata ca in toamna anului trecut au mai fost insamantate 2,015 milioane hectare cu grau, 652.158 hectare cu rapita de toamna si 262.700 hectare cu orzoaica de toamna.
Conform prognozei agrometeorologice emise de ANM pentru perioada 23 – 29 mai 2018, rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara.
Deficit de apa in sol, pe mai multe suprafete din tara
Pe suprafete agricole extinse din Moldova si Dobrogea, local in sudul si centrul Transilvaniei, estul, nordul si nord-estul Munteniei, izolat in nord-vestul Banatului, se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.
„Procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp vor evolua in conditii normale in toate regiunile agricole, iar pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, temperaturile maxime ridicate din aer vor determina o intensificare a ritmurilor vegetative ale plantelor. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie la culturile insamantate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol”, se arata in prognoza meteo emisa de ANM.
Majoritatea plantelor vor parcurge stadiul de inflorire in saptamana ce urmeaza
Astfel, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge predominant fazele de inspicare (30-100%) si inflorire (10-100%), local fiind posibila maturitatea in lapte (10-20%) in special la orz. Rapita semanata in epoca optima isi va definitiva inflorirea (90-100%), continuandu-se totodata formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%).
Cultura de floarea-soarelui se va afla la rasarire (60-100%), formarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzire (4-11 frunze). Sub aspect fenologic, la porumb se va definitiva faza de germinare (100%), continuandu-se totodata rasarirea, formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (4-10 frunze).
Sfecla de zahar va inregistra rasarirea (60-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), iar la cartof predominante vor fi fazele de rasarire (70-100%), precum si formarea/cresterea lastarilor laterali la soiurile timpurii.