Cum vor fi afectati pomii fructiferi si culturile de grau de vremea din urmatoarea perioada

Facebook
Twitter

Conform ANM, nivelul de apa din culturile graului de toamna se va mentine in limite satisfacatoare, aproape normale, in majoritatea culturilor din tara. Singura exceptie se inregistreaza in nordul si nord-estul Moldovei, unde va exista un deficit moderat al apei din sol, noteaza Agerpres.

Temperaturile din aer si din sol mai ridicate decat media anilor trecuti vor permite reluarea treptata a proceselor de crestere si dezvoltare, fenomen ce va fi inregistrat indeosebi in zona de campie. In nordul Moldovei si in depresiunile din estul Transilvaniei se va mentine starea de repaus biologic.

,,Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge infrunzirea si infratirea (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (20-100%). Cultura de rapita din Dobrogea, Transilvania, Muntenia si Moldova va inregistra dezvoltarea aparatului foliar, starea de vegetatie a plantelor fiind medie si slaba’’, se arata in prognoza ANM.

Livezile si viile, inca in repaus vegetativ

In ceea ce priveste exploatatiile din domeniul viticol si plantatiile pomicole nu se preconizeaza schimbari iar acestea vor ramane cel mai probabil in stadiul de repaus vegetativ. Singura exceptie se inregistreaza la exploatatiile din sudul tarii, unde culturile de samburoase ar putea inmuguri.

Factorii climatici nu vor afecta muncile agricole specifice acestei perioade iar operatiunile de fertilizare, pregatirea patului germinativ sau alte lucrari de intretinere in plantatiile pomicole-viticole se pot desfasura in conditii optime.

Vreme mai calda decat media, in perioada urmatoare

Conform relatarilor ANM, temperaturile din aceasta perioada vor fi mai ridicate decat media anilor trecuti. Pentru zilele urmatoare, se preconizeaza o temperatura intre 1 si 15 grade Celsius, in majoritatea zonelor de cultura din tara.

Cele mai scazute valori termice din urmatoarea perioada vor fi intalnite in zonele depresionare, unde se va produce si un inghet superficial. Maximele prognozate sunt cuprinse intre 6 si 19 grade Celsius iar minimele intre minus 4 si 11 grade Celsius, in toate zonele agricole din tara.

Specialistii se asteapta si la aparitia de precipitatii sub forma de ploaie dar si intensificari ale vantului in cea mai mare parte a tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE