Cum vor fi influentate plantele de temperaturile crescute din aceasta perioada

Facebook
Twitter

Conform unei prognoze publicate de ANM, aproximativ toate culturile agricole din tara se vor dezvolta in parametrii optimi. In zonele de campie, ritmul de crestere al culturilor va fi chiar mai accelerat, noteaza Agerpres.

Prognoza mai arata si ca pana pe data de 4 mai, regimul termic al aerului va fi mai crescut decat media ultimilor ani in toate regiunile tarii. Ziua, temperatura medie din aer se va situa intre 12 si 24 grade Celsius in aproape toata tara, cu 8 grade mai mult decat media anilor precedenti.

Maximele vor fi cuprinse intre 19 si 30 de grade Celsius in timp ce minimele se vor situa intre 4 si 17 grade Celsius, pe toate zonele de cultura.

Temperaturile solului, optime pentru inceperea fazei de germinare

Conform datelor, temperatura diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 13 si 26 grade Celsius pe cea mai mare parte a terenului agricol din tara. Aceste temperaturi sunt considerate optime de catre specialisti pentru desfasurarea fazelor de germinare, infrunzire si rasarire la culturile de primavara.

In urmatoarele zile exista posibilitatea de ploi locale cu caracter de aversa, insotite de intensificari ale vantului si de descarcari electrice.

Cultura graului de toamna, valori satisfacatoare de aprovizionare cu apa  

Si cultura graului de toamna se va dezvolta corespunzator in urmatoarea perioada, iar aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0 – 100 cm va prezenta valori satisfacatoare apropiate de optim, in toata tara.

Situatia este similara si in cazul culturilor de porumb, unde rezerva de umiditate pe profilul de sol 0 – 20 de centimetri se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim, in toate regiunile agricole ale tarii.

Perioada optima de inflorire pentru rapita

Culturile de orz si grau de toamna se vor afla la infratire si alungirea paiului in perioada imediat urmatoare. In zonele de campie, dezvoltarea acestor cereale va fi si mai accentuata, declansandu-se faza de ,,burduf’’ si de inspicare.

In cazul rapitei, se constata o dezvoltare a aparatului foliar, aparitia inflorescentelor si inflorirea. Starea de dezvoltare a plantelor este in general medie si buna.

Vita-de-vie, dezmugurire si cresterea frunzelor

In perioada imediat urmatoare, majoritatea plantatiilor pomicole au parcurs deja procesul de infrunzire, inflorire si formare a rodului. La speciile timpurii (cais, piersic, visin, corcodus) se va produce cresterea rodului si infrunzirea pe cand la speciile semintoase (mar, par, gutui) se va produce inflorirea.

La vita-de-vie, se va produce faza de dezmugurire si crestere a frunzelor si lastarilor, in majoritatea podgoriilor din tara.

In concluzie, conditiile agrometeo din urmatoarea perioada sunt optime pentru efectuarea lucrarilor agricole specifice acestei perioade respectiv: pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE