Fermierii pensionari ar putea ramane fara subventii. Cine se opune deciziei

Facebook
Twitter

Conform unui nou amendament supus la vot in Parlamentul European, fermierii pensionari care beneficiaza de subventii pentru exploatatiile lor agricole vor avea de ales intre  sprijinul financiar european sau primirea pensiilor.

Controversata lege a atras comentarii negative atat din partea persoanelor direct afectate de aceasta masura cat si din partea unor oficiali europeni. Unul dintre acestia este si Daniel Buda, care considera ca decizia ar fi neconstitutionala dar si imorala, in conditiile in care exista foarte multi fermieri activi, care inca practica agricultura.

,,Personal am votat impotriva acestui amendament, fiind de parere ca atat pensia cat si subventiile obtinute in cadrul unei exploatatii agricole pot coexista. Fara discutie, vorbim de fermierii activi care fac agricultura. Dincolo de aspectele posibile de neconstitutionalitate, in Romania procesul de intinerire a agriculturii poate cunoaste parghii de alta natura’’, a declarat europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Crestere a schemei de plata pentru tinerii fermieri

Oficialul a abordat si problema intineririi agriculturii europene si a precizat ca aceasta este direct legata de sustinerea financiara a tinerilor fermieri si de investitii in tehnologizarea sectorului agricol.

,,In mod cert, agricultura viitorului nu poate fi sustenabila şi performanta fara ca tinerii fermieri sa aiba susţinere financiara şi acces la mecanime tehnologice de ultima generatie’’, mai precizeaza europarlamentarul.

Buda mai militeaza si pentru continuarea ,,Schemei pentru tinerii fermieri’’ in viitorul exercitiu financiar al PAC si precizeaza ca si fondurile nationale ar trebui sa-si creasca gradul de alocare peste 2%.

,,De asemenea, este necesara alocarea din cadrul sub-plafonului de peste 2% a unei sume forfetare consistente care sa contribuie in mod real la atragerea si mentinerea tinerilor in mediul rural’’, explica Buda.

Investitorii straini limiteaza accesul tinerilor la terenuri

,,(…) accesul la terenuri reprezinta cel mai mare obstacol in calea noilor fermieri din Europa si este limitat din cauza ofertei reduse de terenuri de vanzare sau de inchiriat din multe regiuni, precum si din cauza concurentei din partea altor fermieri (in special investitori straini), investitori si utilizatori rezidentiali, accesul la resurse financiare’’, spune Daniel Buda.

In acest sens, parlamentarul european propune infiintarea de banci funciare care sa inlesneasca accesul tinerilor fermieri la terenuri si sa asigure privilegierea noilor fermieri din sectorul agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE