septembrie 17, 2021

APIA, pana la ce data se poate depune cererea de plata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unui anunt al APIA, cererile unice de plata se depun la fel ca in anii trecuti, la centrele judetene si locale ale institutiei, pana la data de 15 mai. Pentru completarea declaratiei de suprafata si a declaratiei pentru sectorul zootehnic, fermierii vor trebui sa acceseze aplicatia IPA-Online, scrie Agerpres.

,,Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiaza de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plati si a masurilor de sprijin ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, respectiv: schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat in sectorul vegetal si zootehnic, schema simplificata pentru micii fermieri, ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) care se acorda in sectorul vegetal si zootehnic’’, precizeaza APIA.

Anul acesta noutatea consista in faptul ca fermierii pot primi fonduri europene pentru trei noi masuri de dezvoltare rurala: Masura 10 – Agro-mediu si clima, Masura 11 – Agricultura ecologica, Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice (PNDR 2014-2020).

O singura cerere de plata pentru toate suprafetele

Institutia precizeaza ca fermierii vor depune o singura cerere unica de plata, chiar daca acestia detin suprafete de teren in diferite localitati sau judete. Astfel, cererile se depun la Centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol.

Potrivit APIA, documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile la data depunerii cererii. Arendatorul, concedentul, locatorul si/ sau comodantul nu beneficiaza de plati pentru terenul arendat sau animalele imprumutate spre folosinta.

Programul angajatilor APIA de 1 mai

Conform unui comunicat APIA, angajatii institutiei vor avea program normal de lucru in perioada 30 aprilie – 1 mai , pentru a veni in sprijinul fermierilor si pentru a asigura continuitatea procesului de primire a cererilor unice de plata aferente Campaniei 2018’’, se arata in document.

Guvernul a decis pe 12 aprilie sa aprobe proiectul de hotarare conform caruia 30 aprilie devine zi libera, pentru a crea o legatura cu ziua de 1 mai. Doar bugetarii beneficiaza de aceasta facilitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE