MADR: fonduri europene pentru infiintarea de abatoare mobile. Pana la ce data se poate depune cererea

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vine in intampinarea solicitarilor venite din partea fermierilor de a avea locuri de sacrificare pentru animalele detinute, indeosebi in zonele izolate sau a celor care au ferme de mici dimensiuni.

Astfel, avand in vedere nevoia constanta de a avea carne abatorizata in conditii certificate, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a identificat solutia finantarii unor abatoare mobile prin intermediul fondurilor europene disponibile prin Submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor agricole” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

Prin urmare, potentialii beneficiari pot depune proiecte privind achizitia si infiintarea de abatoare mobile pana la data de 15 decembrie 2018. De acest sprijin pot beneficia crescatorii de animale, cooperativele sau grupurile de producatori.

Abatoarele mobile ar putea deveni o solutie pentru fermele zootehnice, dar si pentru micii crescatori care sacrifice animale doar ocazional. Abatoarele mobile vor functiona ca un centru de sacrificare, transare si comercializare, care va fi autorizat sanitar-veterinar si va deservi crescatorii de animale din zona de amplasare, dar si alti fermieri care au nevoie de aceste servicii.

In cadrul unitatilor de abatorizare se pot desfasura urmatoarele activitati: sacrificarea animalelor, prelucrarea primara, depozitarea, vanzarea cu amanuntul, prestari servicii de sacrificare si prelucrare.

Pentru o mai buna informare a potentialilor beneficiari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a declansat o campanie de informare prin intermediul Directiilor Agricole Judetene, astfel incat sa fie explicati clar parametrii si conditiile de functionare a abatoarelor mobile, beneficiile pe care le aduc crescatorilor de animale, precum si comunitatilor rurale, in general, dar si posibilitatile de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

Mai multe detalii despre infiintarea abatoarelor mobile se regasesc in materialul  informativ atasat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE