Pesta porcina: comuna in care localnicii refuza sa dea porcii autoritatilor

Facebook
Twitter

Primarul comunei Rusanesti din judetul Olt, Alexandru Chirea, sustine ca mai multi localnici din comuna Rusanesti, unde au fost confirmate trei focare de pesta porcina africana (PPA), au blocat, marti, accesul autoritatilor sanitar-veterinare in localitate, relateaza Agerpres.

Acesta a precizat ca satenii se impotrivesc eutanasierii porcilor deoarece nu mai sunt animale bolnave, dar si pentru ca in apropiere, in padurile din judetul Teleorman, ar fi in continuare mistreti bolnavi fata de care nu se iau masuri.

Alexandru Chirea spune ca, prin actiunile lor de marti, localnicii din Rusanesti au reusit numai sa amane eliminarea porcilor si ca operatiunile de eliminare initiate de DSVSA vor continua in ziua urmatoare.

„Am reusit sa amanam pana maine. S-au strans doua-trei sute de cetateni, nu i-au lasat (pe reprezentantii DSVSA – n.r ) sa intre in comuna, au ramas la marginea localitatii. O rezolvare nu prea vad pentru ca cei de la DSVSA sunt hotarati sa elimine toti porcii din comuna. De fapt, nu prea mai avem porci, mai sunt doar purcei care ar urma sa fie crescuti pentru anul viitor si cateva scroafe gestante pe care e pacat sa-i taiem. Supararea mare e ca focarul nu se stinge in padure, in Teleorman, ca nu umblam la cauza, ci la efect. Acolo nu se ia nicio masura”, a declarat primarul comunei Rusanesti.

Situatia din teritoriu

Trei focare de pesta porcina africana au fost confirmate la finalul saptamanii trecute in comuna Rusanesti, in trei gospodarii, potrivit Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt. Un al patrulea focar de PPA a fost confirmat luni, in comuna Cilieni, unde au si fost eliminati 28 de porci dintr-o gospodarie situata la circa un kilometru de localitate.

„In cadrul masurilor zoosanitare de prevenire si combatere dispuse de catre Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, prin Ordin al Prefectului Judetului Olt s-a dispus aplicarea masurilor de ucidere preventiva a porcilor in focarul din gospodaria din localitatea Cilieni si din localitatea Rusanesti. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie”, se precizeaza intr-un comunicat al DSVSA Olt.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE