ANM: vremea se va raci in urmatoarele doua saptamani. Care sunt regiunile in care va ninge

Facebook
Twitter

Conform ultimei prognoze ANM, valabila in intervalul 26 noiembrie – 9 decembrie, vremea va deveni din ce in ce mai rece la nivelul intregii tari, in timp ce sansele de precipitatii vor fi tot mai mari, in special in ultimele zile din noiembrie dar si dupa data de 3 decembrie, noteaza Agerpres.

In Banat, vremea se va raci treptat, dar accentuat, astfel ca media temperaturilor maxime va scadea de la 12 grade in prima zi spre 1 grad in data de 30 noiembrie, apoi va marca o crestere usoara, spre 7 grade, in 3 decembrie. Pana la sfarsitul intervalului nu vor fi variatii termice semnificative, iar valorile diurne se vor situa, in medie, intre 4 si 7 grade.

Temperaturile minime vor scadea accentuat in prima saptamana, de la o medie de 8 grade la inceput, pana la -8 grade in noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie. Ulterior, valorile termice nocturne vor marca o crestere, spre 0 – 1 grad, dar vor fi in continuare cu mult mai coborate fata de normalul perioadei. Se vor semnala precipitatii in perioada 26 – 29 noiembrie, cand pe arii restranse vor fi mai insemnate cantitativ, precum si in intervalul 3 – 9 decembrie.

Crisana, temperaturi cuprinse intre 1 si 6 grade Celsius

In Crisana, vremea se va raci treptat, astfel ca media temperaturilor maxime va scadea de la 12 grade la inceputul intervalului, spre 1 grad Celsius in data de 30 noiembrie. Ulterior, regimul termic va fi in crestere usoara, valorile termice diurne urmand a se incadra intre 1 si 6 grade. Temperaturile minime vor scadea accentuat, de la o medie regionala de 8 grade in prima dimineata la -9 grade in noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie, dupa care vor marca o crestere 0 grade, pana spre sfarsitul intervalului de prognoza, dar se vor mentine cu mult mai coborate decat cele obisnuite in aceasta perioada. Precipitatii se vor semnala in perioada 26 – 29 noiembrie, cand acestea vor fi mai insemnate cantitativ, dar si in intervalul 3 – 9 decembrie cand vor fi, in general, moderate.

Transilvania, minime de -15 grade Celsius

In zona Transilvaniei, media regionala a temperaturilor maxime va marca o scadere treptata de la 10 grade, in prima zi, pana la -2 grade in data de 30 noiembrie, apoi va creste usor spre 2 – 4 grade. Regimul termic nocturn va scadea accentuat, de la minime de 4 grade la inceputul intervalului, pana la valori sub limita de ger, in medie de pana la -15 grade Celsius. Ulterior acestei date, temperaturile minime vor creste spre o medie cuprinsa intre de -4 si -2 grade. Vor fi precipitatii, local moderate cantitativ, in perioadele 26 – 29 noiembrie si intre 3 si 9 decembrie.

Sanse de precipitatii in Maramures, la sfarsitul lunii

In Maramures, temperaturile maxime vor fi in scadere pana la finalul lunii noiembrie, in medie, de la 9 grade la inceput, spre 0 grade, apoi in crestere pana la valori de 2 – 4 grade. Temperaturile minime vor fi in scadere accentuata, de la 6 grade la inceputul intervalului spre -12 grade in noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie, astfel incat vremea va deveni geroasa. Apoi, minimele nocturne vor fi in crestere pana spre -2 grade in noaptea de 3/4 decembrie, dupa care nu vor avea variatii importante. Se vor semnala precipitatii, moderate cantitativ, in perioadele 26 – 29 noiembrie si intre 3 si 9 decembrie.

Minime de -15 grade Celsius in Moldova

In Moldova, pana la finalul lunii noiembrie, temperatura aerului va fi in scadere accentuata. Temperaturile maxime vor scadea de la o medie de aproximativ doua grade la inceput, pana spre -6 grade in ultima zi, iar la cele nocturne, de la o medie de zero grade, pana la -15 grade in 30 noiembrie dimineata, astfel vremea devenind geroasa.

In intervalul 1 – 5 decembrie, media temperaturilor maxime va fi in crestere de la -5 spre 3 grade, iar cea a minimelor de la -15 grade pana la -2 grade. Ulterior, variatiile termice, putin semnificative, vor fi spre scadere usoara, in medie pana la 2 grade la maxime, si -4 grade la minime. Vor cadea precipitatii, in perioadele 26 – 29 noiembrie, cand temporar vor fi mai insemnate cantitativ, si 3 – 9 noiembrie, cand vor fi in general moderate.

Dobrogea, -8 grade Celsius in dimineata de 1 decembrie

In zona Dobrogei, vremea se va raci pana la inceput de decembrie. In medie, vor fi maxime de la 12 grade in prima zi pana la -2 grade in 30 noiembrie si minime de la 5 grade la inceput spre -8 grade in dimineata de 1 decembrie. Ulterior, temperatura aerului va creste la valori diurne spre o medie de 7 grade (pe data de 5 decembrie) si intre 0 si 1 grad la cele nocturne, apoi variatiile termice nu vor fi semnificative. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in cea mai mare parte a intervalului de referinta, dar mai cu seama in perioadele 26 – 29 noiembrie, cand vor fi mai insemnate cantitativ, si intre 6 si 9 decembrie, cand vor fi in general moderate.

Muntenia, sanse mari de ploi la inceputul lunii decembrie

In Muntenia, vremea se va raci accentuat pana la inceput de decembrie. In acest interval de timp, media regionala a maximelor va scadea de la 9 grade la inceput, pana la -4 grade in 30 noiembrie, iar cea a minimelor de la 2 – 3 grade in primele doua dimineti spre -11 grade in 1 decembrie.

Pana pe 6 decembrie, va avea loc o crestere de temperatura pana la medii de 6 grade ale valorilor maxime si -2 grade ale valorilor minime, dupa care variatiile termice, din nou in scadere, nu vor fi semnificative. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in intervalul 26 – 29 noiembrie, cand vor putea fi insemnate cantitativ, si dupa 6 decembrie, cand vor fi in general slabe.

Oltenia, minime de -11 grade Celsius

Pentru regiunea Olteniei, media regionala a maximelor se anunta in scadere de la 4 – 5 grade la inceputul intervalului, pana la -3 grade in data de 30 noiembrie, iar cea a minimelor va cobori spre -11 grade pana pe data de 1 decembrie. Ulterior, temperatura maxima a aerului va creste, in medie, pana la 6 – 7 grade, in data de 5 decembrie, iar cea minima se va situa in jurul a -1 grad, in 7 decembrie.

Dupa aceea, tendinta temperaturii va fi din nou de scadere, dar usoara. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in perioada 26 – 29 noiembrie, cand temporar vor fi mai insemnate cantitativ, precum si dupa data de 6 decembrie, cand vor fi in general slabe.

La munte, la valorile diurne, temperatura aerului va fi in scadere spre -7 grade pana in 29 noiembrie, apoi in crestere spre 2 grade pana in ziua de 4 decembrie si din nou in scadere, dar usoara si treptata, pana la -2 grade, la sfarsitul intervalului. Media minimelor va fi in scadere, de la 1 grad in prima dimineata pana la -13 grade in 30 noiembrie, astfel ca vremea devine geroasa. De asemenea, valorile termice minime vor fi in crestere pana la -4 grade, in data de 4 decembrie, dupa care vor scadea spre -7 grade la sfarsitul intervalului. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in perioadele 26 – 29 noiembrie si 3 – 9 decembrie si, local, vor fi atat moderate, cat si insemnate cantitativ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE