septembrie 30, 2022

Cum planuieste ANSVSA sa protejeze tara de pesta rumegatoarelor mici si de gripa aviara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 21.11.2018, la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a fost convocata o sedinta a Consiliului Stiintific al ANSVSA.

Consiliul Stiintific al ANSVSA va analiza evolutia focarelor de PPA, actiunile si pasii procedurali prevazuti de legislatia nationala, europeana si internationala, intreprinsi de ANSVSA impreuna cu celelalte institutii implicate in gestionarea acestei boli, pentru limitarea efectelor si prevenirea raspandirii virusului.

De asemenea, vor fi dezbatute aspecte stiintifice si tehnice legate de masurile aplicate pentru protejarea teritoriului national de patrunderea unor boli importante care evolueaza in Bulgaria: pesta rumegatoarelor mici si gripa aviara si conduita care trebuie urmata.

Un alt subiect, care va fi discutat in acest for, este situatia diagnosticarii si genotiparii efectivelor de ovine si caprine din Romania, in contextul evolutiei focarelor de scrapie.

Convocarea intrunirii Consiliului Stiintific al ANSVSA vine in conditiile in care, pe langa PPA, Romania este inconjurata de PRM si gripa aviara, boli care evolueaza in tarile vecine.

„In jurul Romaniei avem o presiune epidemiologica extraordinara si constanta. Avem spatiul estic extracomunitar, unde evolueaza pesta porcina africana (PPA). In Ungaria, este o evolutie accelerata a PPA pe segmentul silvatic, pe porcul mistret, iar in Bulgaria, in sud, cea mai mare presiune epidemiologica este generata de statul vecin prin prisma faptului ca avem focare in evolutie de PPA si poate sa se mute riscul in partea de sud-vest. De asemenea, evolueaza gripa aviara, pe care noi nu o avem, dar sigur suntem cu arma la picior, pentru ca incepe sezonul migratiei pasarilor, care poate genera un risc sub acest aspect. Nu in ultimul rand, iata ca in Bulgaria, in zona riverana frontierei cu Turcia, in premiera nefasta in Europa, evolueaza pesta rumegatoarelor mici, o boala extrem de grava, unde sunt deja 62 de cazuri. Noi luam toate masurile cuvenite pentru a reduce la maxim riscul de transfer al bolilor din Bulgaria in Romania”, a declarat presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu.

*Consiliul Stiintific al ANSVSA este format din personalitati recunoscute, care acorda asistenta tehnica si stiintifica, privind legislatia nationala si comunitara, in domeniile care au o influenta directa sau indirecta asupra ariei de competenta a Autoritatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE