ANSVSA: primul focar de pesta a micilor rumegatoare a fost confirmat in UE. Ovinele si caprinele sunt afectate de aceasta boala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Primul focar de Pesta a Micilor Rumegatoare din Uniunea Europeana a fost confirmat in Bulgaria, in data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare in 28 iunie si 9 iulie. Din data de 9 iulie si pana la data prezentei nu a mai fost confirmat un alt focar de boala in Bulgaria.

Pesta micilor rumegatoare este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Boala se transmite in principal prin contact direct. Mortalitatea in cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. In Romania nu evolueaza aceasta boala, avand statut de tara libera de pesta micilor rumegatoare.

Pentru a pastra acest statut, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ANSVSA a intreprins actiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli in Romania:

A transmis in teritoriu note de serviciu, care s-au concretizat prin organizarea de intalniri cu partile implicate si interesate, intalniri care au vizat:

–  informarea medicilor veterinari cu atributii specifice, a operatorilor economici si a tuturor persoanelor implicate in activitatea de comert cu rumegatoare din Bulgaria sau cu rumegatoare care tranziteaza Bulgaria;

– intensificarea actiunilor de supraveghere pasiva, in special in judetele din sudul tarii;

– instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoasterea semnelor clinice de boala in conformitate cu specificatiile Organizatiei Mondiale de Sanatate Animala (OIE);

– intarirea controalelor in punctele de trecere la frontiera in ceea ce priveste transporturile  de rumegatoare din Bulgaria si Turcia, avand in vedere ca ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea facandu-se in baza investigatiilor de laborator.

De asemenea, specialistii din cadrul Autoritatii de la nivel central s-au intalnit cu cei din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala pentru a analiza situatia epidemiologica din Bulgaria si pentru a stabili masurile adecvate pentru  supravegherea si diagnosticarea acestei boli.

In data de 21 august este convocata o instruire prin videoconferinta cu reprezentantii tuturor DSVSA judetene pe acest subiect, urmand ca, in scurt timp sa fie organizat un excercitiu de simulare pentru pesta micilor rumegatoare.

Comisia Europeana a adoptat in 04.07.2018, Decizia (EU) 2018/954 de stabilire a anumitor masuri de protectie pentru prevenirea raspandirii pestei micilor rumegatoare in Bulgaria.

ESTE INTERZISA EXPEDIEREA/ACHIZITIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegatoare mici si material seminal, ovule si embrioni de la rumegatoare mici si introducerea acestora pe teritoriul Romaniei:

Comunele Bolyarovo si Elhovo din regiunea YAMBOL.

Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo si Tsarevo din regiunea BURGAS.

Precizam ca ambele regiuni se afla in apropierea granitei Bulgariei cu Turcia.

Pe aceasta cale, ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania implicati in activitatea de comert cu rumegatoare sa acorde maxima atentie instructiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetene, pentru a isi proteja efectivele  de rumegatoare mici de aceasta boala.

Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE