Focarul de pesta porcina se extinde. Virusul a fost confirmat intr-un nou judet

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 5 iulie a fost confirmata prezenta virusului Pestei Porcine Africane (PPA), la un porc, dintr-o gospodarie din localitatea Istria, judetul Constanta.

In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana, serviciile veterinare au intervenit imediat.

Ce masuri au luat autoritatile pentru a preveni raspandirea virusului

Au fost luate urmatoarele masuri: punerea sub supraveghere sanitara veterinara a exploatatiei, ecarisarea cadavrului, au fost impuse restrictii de miscare, s-a efectuat dezinfectia exploatatiei afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate.

La nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea bolii si adoptarea zonelor de restrictii.

Au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul gospodariei afectate, respectiv o zona de protectie – localitatea Istria cu o raza de 3 km si o zona de supraveghere cu o raza de 10 km – localitatile Nuntasi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu si Sinoe.

Totdata, s-au dispus restrictii de circulatie si s-au instituit filtre rutiere.

Este in desfasurare actiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restrictii. Focarul a fost notificat catre structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE