Focarul de pesta porcina africana se extinde. Virusul, depistat in nord-vestul tarii

Facebook
Twitter

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost depistat in judetul Salaj, in doua cadavre de porci mistreti, gasite intr-o padure din comuna Maieriste, situata in apropierea limitelor de judet dintre Satu -Mare si Bihor.

In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj s-a intrunit marti, 24 iulie, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii, in Fondul de Vanatoare 30 Carastelec, padurea Meja, comuna Maeriste.

Pentru fondurile de vanatoare din judet au fost stabilite o serie de masuri, precum: suspendarea vanatorii pentru toate speciile; interzicerea utilizarii de cereale recoltate din zona infectata in hrana porcilor domestici; suspendarea administrarii de hrana la locurile de hranire a mistretilor, cu exceptia zonelor in care s-au semnalat pagube in culturile agricole; interzicerea circulatiei animalelor domestice prin incinta padurilor, inclusiv transhumanta; interzicerea accesului, din orice motiv, a persoanelor neautorizate in aceste paduri.

Cazul a fost notificat catre Comisia Europeana si Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor International (OIE).

Ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE