Focarul de Pesta Porcina Africana se extinde. Virusul, depistat si in judetul Ialomita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 20 iulie a fost confirmata prezenta virusului Pestei Porcine Africane la porcii din doua gospodarii din comuna Giurgeni, judetul Ialomita.

In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

Gospodariile respective au fost plasate sub supraveghere oficiala si au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport si a fost dispusa  uciderea porcinelor din cele doua gopodarii si ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomita reunit astazi, a dispus, conform planului de masuri adoptate, pentru a preveni raspândirea bolii, uciderea preventiva a porcinelor din cele doua gopodarii si ecarisarea carcaselor.

Totodata, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte si cele sacrificate.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despagubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificata si completata prin HG 484/2018.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus având, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE