Reprezentantii DSVSA Tulcea confirma ca virusul pestei porcine africane a fost depistat in alte cinci localitati. Autoritatile monitorizeaza deja situatia din teritoriul afectat si au amplasat covoare dezinfectante pentru a preveni extinderea virusului, noteaza Agerpres.
,,Avem noi suspiciuni aproape in fiecare zi. Echipele pe care le avem cauta sa reduca pe cat posibil difuzarea bolii in alte exploatatii si in judet. (…) La Tulcea, am identificat virusul PPA si intr-o capusa, iar capusa a fost trimisa pentru noi analize la IDSA. Capusa este o insecta hematofaga, trebuie evitata atat in preajma animalelor, cat si a omului, fapt pentru care se impune efectuarea dezinsectiilor riguroase, cu substante adecvate”, a precizat Mitica Tuchila, directorul DSVSA Tulcea.
Virusul ar putea proveni din Ucraina
In urma cu doua saptamani, reprezentantii DSVA Tulcea confirmau aparitia primelor focare de PPA in judet. Specialistii au demarat campanii de informare a populatiei cu privire la prevenirea pestei si au amplasat covoare dezinfectante, insa virusul a continuat sa se raspandeasca.
,,Din primele investigatii intreprinse la fata locului, de catre echipa de inspectori ai DSVSA Tulcea, a reiesit ca virusul bolii a fost introdus in judetul nostru prin migratia mistretilor , posibil din Moldova prin Ucraina, unde recent a evoluat un alt focar de pesta porcina africana sau direct din Ucraina. Aceasta supozitie s-ar putea adeveri, caci au fost deja comunicate pezenta unor mistreti morti in regiunea in care au aparut focarele de boala, unde echipele noastre au fost deja trimise pentru a identifica cadavrele si a recolta probele necesare’’, se arata intr-un comicat emis de DSVSA Tulcea.
Pesta porcina africana nu ii afecteaza pe oameni
Cu toate ca oamenii nu sunt afectati de pesta porcina africana, aceasta boala poate destabiliza piata carnii de porc si poate genera pierderi economice grave producatorilor si procesatorilor din aceasta industrie. Un astfel de focar poate determina alte state sa impuna interdictii asupra importului de carne de porc din Romania, afectandu-i serios pe comercianti.
,,Pe de alta parte, boala este foarte importanta, caci datorita rezistentei foarte mari a virusului in mediul inconjurator, precum si a contaminarii unor vectori ( precum capusule, in care virusul poate ramane activ cativa ani), boala devine endemica ( adica o boala care persista intr-o anumita regiune, intr-o anumita populatie de animale), foarte greu de eradicat, cu costuri uriase’’, se mai precizeaza in comunicatul DSVSA.
In prezent, nu exista un tratament pentru pesta porcina africana iar animalele infectate vor trebui sacrificate si incinerate. Deoarece boala nu se poate trata, singurul mecanism de aparare impotriva PPA ramane preventia, prin respectarea masurilor de biosecuritate, sfatuiesc autoritatile.