lactate bradet

Un nou produs alimentar atinge preturi record

Facebook
Twitter

Conform datelor furnizate de Comisia Europeana, pretul untului este pe cale sa atinga un nivel record si sa ajunga la 600 de euro pe suta de kilograme. Acest fenomen se traduce printr-o crestere de 18% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, noteaza Digi 24.

Cresterea este alarmanta in conditiile in care in aceeasi perioada a anului 2016, pretul mediu in Europa pe 100 kg de unt era de doar 300 euro. In tari precum Germania si Olanda, pretul untului a depasit deja pragul de 600 euro/suta de kilograme.

Pretul a scazut la inceputul acestui an, iar in ianuare 2018, 100 de kilograme de unt costau 453 euro. Totusi, recordul absolut al anului 2017 a fost de 650 de euro pe suta de kilograme.

Care este efectul cresterii preturilor

Principalul efect al acestei scumpiri la unt este neconcordanta dintre cerere si oferta. In primele trei luni ale anului, productia de unt a Uniunii Europene a crescut, insa acest surplus nu s-a revazut pe piata intracomunitara, avand in vedere ca si exporturile au crescut cu opt procente.

 Pretul untului in Romania

Cotatiile europene in crestere vor fi reflectate si in pretul untului din magazinele romanesti iar acesta ar urma sa se scumpeasca si mai mult in viitorul apropiat. Anul trecut, untul se situa printre produsele cu cea mai accentuata scumpire din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE