Atentie crescatori de albine. Comisia Europeana va acorda un sprijin pentru dezvoltarea apiculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform europarlamentarului roman, Daniel Buda, crescatorii de albine vor fi sustinuti de Comisia Europeana iar in noua Politica Agricola Comuna acest sector va beneficia de fonduri suplimentare.

,,Sectorul apicol este vital pentru UE si contribuie in mod semnificativ la dezvoltarea societatii, atat ecologic, prin mentinerea echilibrului ecologic si a biodiversitatii, cat si economic, cu aproximativ 14,2 miliarde EUR pe an. Sectorul apicol face parte integranta din agricultura europeana, fiind sursa principala sau una dintre sursele aditionale de venit pentru peste 620000 de cetateni ai Uniunii Europene. Astfel, crescatorii de albine sunt sustinuti puternic de Comisia Europeana in noua Politica Agricola Comuna. Drept urmare, sectorul apicol nu va suferi scaderi in buget, ci dimpotriva, va beneficia de fonduri suplimentare’’, scrie europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Astfel, oficialii europeni propun ca statele membre sa primeasca o alocare financiara si sa aiba posibilitatea de a alege modalitatea prin care sa sprijine apicultura din tara lor. Sprijinul care poate fi oferit agricultorilor poate fi utilizat pentru operatiuni de combatere a daunatorilor, de crestere a populatiei de albine, pentru operatiuni de cercetare si pentru alte tipuri de actiuni care contribuie la buna-starea acestui sector.

,,(…) statele membre aleg, unul sau mai multe dintre anumite tipuri interventii in sectorul apiculturii. Astfel, acestea pot opta pentru actiuni de combatere a agresorilor si a bolilor specifice stupilor, asistenta tehnica pentru apicultori si pentru organizatiile de apicultori, actiuni de sprijinire a laboratoarelor de analiza a produselor apicol, refacerea populatiilor de albine din Uniune, actiuni pentru imbunatatirea calitatii produselor, dar nu numai’’, mai precizeaza Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Intensitatea sprijinului

Aceste investitii in buna-starea apiculturii sunt sprijinite in procent de 50% din bugetul UE, restul urmand a fi acoperit din bugetul national al fiecarui stat membru. Europarlamentarul Daniel Buda apreciaza ca ,,finantarea suplimentara a acestui sector va favoriza cresterea calitativa a produselor apicole, imbunatatirea indicatorilor de productie si de asemenea, va avea un impact pozitiv in ceea ce priveste eforturile de stoparea a disparitiei polenizatorilor’’.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE