APIA: fonduri pentru crescatorii de albine. Ultima zi de depunere a cererii

Facebook
Twitter

Conform APIA, crescatorii de albine isi pot depune cererile pentru Programul National Apicol pana la data de 1 august. Valoarea totala a sprijinului pus la dispozitie prin PNA este de 33,4 milioane de lei.

„Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana la data de 1 august a.c., se depun la Centrele judetene APIA/Centrul Municipiului Bucuresti (ori la Centrul judetean cel mai apropiat de sediul social, de vatra stupinei sau de locul de deplasare in pastoral al stupinei), cererile si documentele doveditoare pentru Programul National Apicol pentru anul 2018”, se arata intr-un comunicat APIA.

„(…) valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru Programul National Apicol, in perioada 2017 – 2019, este de 99,34 milioane de lei, din care suma de 49,67 milioane de lei reprezinta contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale”, se mai arata in documentul APIA.

Distribuirea platilor

Tot in comunicat se precizeaza ca din fondurile totale alocate prin PNA, circa 32,554 milioane de lei au fost alocate in anul 2017, iar in anii 2018 si 2019 cate 33,399 milioane de lei.

„Mentionam ca plata sprijinului financiar se va efectua de catre APIA dupa finalizarea tuturor controalelor aferente cererilor de plata depuse pentru Programul National Apicol si dupa centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea incadrarii in plafonul alocat. Platile aferente anului 2018 se efectueaza la cursul de schimb de 4,6585 lei/euro stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 29 decembrie 2017”, mai explica institutia.

Beneficiari eligibili

Programul National Apicol 2017 – 2019 se adreseaza atat apicultorilor, care detin pana la 75 de familii de albine, cat si celor care detin peste 75 de familii de albine, dar cu conditii diferite de eligibilitate, si vizeaza masuri precum achizitia de medicamente, de familii de albine, de matci ori de utilaje pentru apicultori.

Romania produce anual, in medie, 22.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins un varf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE