Tot mai putini tineri sunt interesati sa investeasca in agricultura. Ce masuri iau autoritatile pentru a-i sprijini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform MADR, peste jumatate din cei 866.000 de fermieri care au depus cereri APIA in acest an au varsta de peste 60 de ani. Dintre acestia, exista 4.224 de agricultori care au varste cuprinse intre 91 si 100 de ani.

,,Avem pentru prima data date exacte privind varsta fermierilor, care este extrem de importanta de analizat, pentru a sti incotro sa o luam si ce masuri trebuie sa compunem, ce mecanisme trebuie sa cream, in asa fel incat agricultura tarii sa se desfasoare corect si cu o perspectiva sigura. Din nefericire, din cei 866.000 de solicitanti, cei care au depus cereri unice, cei cu varsta de peste 60 de ani aduna la un loc 453.630 de fermieri. Analizand pe grupe de varsta constatam o accentuare a numarului de fermieri, o crestere a celor care au varsta de peste 60 de ani’’, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpres.

Daniel Buda: ,,Reinnoirea generatiilor ar trebui sa devina o prioritate pentru politica agricola comuna post 2020’’

Si europarlamentarul roman, Daniel Buda este de parere ca imbatranirea fermierilor este extrem de alarmanta si ca autoritatile trebuie sa gaseasca o rezolvare rapida pentru a asigura continuitatea agriculturii romanesti.

,,Reinnoirea generatiilor de fermieri, o problema spinoasa pentru Romania la care autoritatile nationale trebuie sa gaseasca solutii urgente! Altfel, sectorul agricol se va stinge odata cu fermierii sai’’, a declarat europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Oficialul european a mai explicat ca fenomenul de imbatranire demografica predomina in majoritatea industriilor din tara noastra insa a apreciat ca agricultura ar putea fi serios afectata de aceasta tendinta.

‚,Din cele 866 000 de cereri depuse in aceasta campanie la APIA, mai mult de jumatate au fost depuse de fermierii cu varsta de peste 60 de ani. De asemenea, sub varsta de 20 de ani avem  1.000 de fermieri, iar 35 000 de fermieri sunt cu varsta de pana la 30 de ani. Fenomenul de imbatranire demografica s-a accentuat semnificativ in ultimii ani, fiind afectate puternic domenii importante precum agricultura’’, a completat Buda.

Solutii pentru incurajarea tinerilor fermieri

In conditiile in care tot mai putini tineri sunt interesati sa investeasca in agricultura, autoritatile nationale si europene sunt cele responsabile cu implementarea de solutii care sa ii incurajeze pe tineri sa-si infiinteze propria afacere agricola.

,,Totodata, problematica reinnoirii generatiilor din agricultura trebui sa reprezinte un semnal de alarma in principal pentru autoritatile nationale pentru ca institutiile europene ne aloca bani dar nu ne baga si in traista, vorba populara. Daca noi nu vom fi capabili sa gestionam corespunzator aceste fonduri catre tineri, sectorul agricol se va stinge odata cu fermierii!’’, mai spune Daniel Buda.

In prezent, tinerii care doresc sa isi infiinteze o afacere agricola prin fonduri europene, o pot face accesand Submasura 6.1 – ,,Instalare tineri fermieri’’ prin care pot primi un sprijin maxim de 100.000 de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE