ANSVSA, informatii despre evolutia Pestei Porcine Africane in tara noastra

Facebook
Twitter

Pesta Porcina Africana (PPA) a fost confirmata in tara noastra, pentru prima oara, in data de 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

Autoritatile au intervenit prompt si s-au aplicat cu strictete masurile prevazute in Planul de Contingenta al Romaniei pentru pesta porcina africana, ceea ce a facut ca boala sa fie tinuta sub control, chiar in conditiile in care, la inceputul anului 2018 focarele de boala s-au multiplicat in aceeasi zona aflata in vecinatatea Ucrainei.

Odata cu cresterea presiunii virale in zona si inaintarea focarelor de boala catre granitele Romaniei, au fost intensificate masurile de monitorizare, control si combatere a bolii, astfel incat sa se impiedice raspandirea bolii si sa se limiteze efectele.

La aproape un an de la confirmarea primului focar din tara noastra, in data de 10 iunie 2018, virusul pestei porcine africane a fost depistat si in alta zona, aflata in vecinatatea Ucrainei, si anume in Delta Dunarii, zona cu specific unic, clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national in Romania

Avand in vedere severitatea situatiei, Guvernul Romaniei a aplicat masuri suplimentare in regim de urgenta, mobilizari de forta umana si introducerea in dispozitiv a 11 institutii cu atributii in domeniu si efective din armata.

Pentru controlul eficient al evolutiei bolii, prevenirea raspandirii virusului, lichidarea rapida a focarelor si pentru limitarea pierderilor au fost adoptate acte normative care   reglementeaza compensarea pagubelor crescatorilor de porci cauzate de pierderea animalelor in actiunile pentru lichidarea rapida a focarelor de boala, dar si acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreti morti si pentru participarea vanatorilor la vanatoarea selectiva.

Prin focar de PPA se intelege evolutia bolii intr-o exploatatie care numara unul sau mai multi porci, la care s-a confirmat infectia cu virusul pestei porcine africane.

In perioada 1 ianuarie – 25 iulie a acestui an, au fost confirmate in Romania 440 de focare de Pesta Porcina Africana (PPA) la porci domestici, dintre care 438 in gospodariile populatiei si 2 in exploatatii comerciale.

De asemenea, tot in aceeasi perioada, au fost confirmate 16 cazuri de PPA in mediul silvatic, la porci mistreti.

PPA evolueaza in Romania in doua zone geografice cu dinamica diferita.

Astfel, in zona de Nord -Vest, boala evolueaza lent, chiar stationar, cu numar de 22 de focare, confirmate in:

– Judetul Satu – Mare – 5 in gospodariile populatiei si 8 cazuri la porcii mistreti,

– Judetul Bihor – 17 in gospodariile populatiei si un caz la mistret,

– Judetul Salaj – un caz la mistret.

In zona de Sud-Est a Romaniei, evolutia bolii este agresiva, avand in vedere specificitatea zonei, fapt constatat si de expertii Comisiei Europene, care au fost prezenti in focare. In aceasta regiune au fost inregistrate 418 focare de PPA, dupa cum urmeaza:

– Judetul Tulcea – 397 in gospodariile populatiei, 2 in exploatatii comerciale ale SC Carniprod SRL (unul la abatorul si unul la ferma acestei societati comerciale) si 6 cazuri la porcii mistreti,

– Judetul Braila – 7 in gopodariile populatiei,

– Judetul Constanta – 7 in gospodariile populatiei,

– Judetul Ialomita – 5 in gospodariile populatiei.

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE