Autoritatile iau masuri pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, a fost prezent luni in judetul Teleorman, in zonele afectate de precipitatiile abundente din ultimele zile, dar si in locurile unde ministerul de resort deruleaza proiecte pentru siguranta cetatenilor in cazul producerii de inundatii, noteaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apelor si Padurilor (MAP), primul punct din vizita de lucru a fost Izvoarele, localitate in care paraul cu acelasi nume a iesit din matca pe o portiune de cateva zeci de metri si a inundat aproximativ 50 de gospodarii.

Astfel, ministrul a dispus decolmatarea in regim de urgenta a albiei si i-a solicitat primarului sa poarte o discutie cu cetatenii, in conditiile in care s-a constatat ca unele podete construite de localnici in fata curtilor ingustau din loc in loc albia, ceea ce favoriza colmatarea paraului. De asemenea, Denes a anuntat ca va cere specialistilor si institutiilor cu atributii sa ia in calcul si amenajarea torentilor de pe dealurile din preajma, care au alimentat debitul paraului, acestia fiind cauza principala a cresterii nivelului apei in urma ploilor torentiale din ultima vreme.

ANAR analizeaza planul de sistematizare a albiilor

Potrivit MAP, seful de la Ape a ajuns si la Tiganesti, localitate unde a discutat cu persoanele sinistrate, iar ulterior in zona Draganesti Vlasca. Aici, demnitarul si specialistii Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) au analizat planul de sistematizare a albiilor Valea Slatioarele, Valea Alba si raul Calnistea, cu scopul de a proteja impotriva inundatiilor atat locuitorii din zona, dar si DN 6/E70.

Urmatorul punct al vizitei de lucru a fost confluenta raului Glavacioc cu Sericu, precum si barajul Furculesti, in zona orasului Videle. Ministrul Ioan Denes i-a aratat primarului localitatii planurile de sistematizare a zonei si a anuntat ca Ministerul Apelor si Padurilor va derula proiectul ‘Regularizare rau Glavacioc si Sericu si Baraj Furculesti in zona orasului Videle din judetul Teleorman’.

Lucrarile vor incepe efectiv la 5 septembrie 2018, iar costul total al acestei investitii este de 7 milioane de lei, din care 1 milion de lei au fost alocati in 2018, din fonduri proprii ANAR, sustin reprezentantii MAP.

De asemenea, in zona Blejesti-Sericu-Cosmesti, seful de la Ape a constatat existenta mai multor acumulari de tip C si D, care erau folosite pentru piscicultura, iar detinatorii acestora amplasasera baraje de plasa la subtraversarile drumului judetean, ceea ce a dus la obturarea partiala a albiei paraului Sericu. Ministrul a cerut directorului SGA Teleorman sa ii prezinte o situatie cu detinatorii acestor salbe de acumulari de apa, precum si autorizarile de functionare ale acestora.

Delegatia din MAP condusa de Ioan Denes a mai inspectat localitatile Galateni, pe paraul Clanita si Tatarasti de Sus, pe raul Teleorman, localitate la marginea careia ministrul a cerut conducerii ANAR sa se realizeze, in regim de urgenta, un dig pe o lungime de aproximativ 3 kilometri, finalizandu-se, asftel, o lucrare inceputa in urma cu mai multi ani.

Vizita delegatiei conduse de ministrul Ioan Denes continua si la aceasta ora, vizate fiind raul Vedea

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE