Tot pentru a preintampina extinderea virusului pestei porcine africane, au fost instituite masuri de control si pentru animalele salbatice, respectiv, porcii mistreti din zonele in care exista focare de pesta porcina africana.
In acest sens, a fost adoptata astazi in sedinta Guvernului o hotarare a Guvernului pentru completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, precum si pentru completarea unor acte normative si pentru modificarea anexei nr. 3 la Hotararea Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor aferente acestora.
Vanatorii, stimulent financiar pentru fiecare animal bolnav descoperit
Astfel, vanatorii, gestionarii fondului cinegetic si persoanele implicate in managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar in valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreti gasiti morti, bolnavi sau pentru cei impuscati, in vederea stabilirii diagnosticului.
Pentru fiecare porc mistret mascul vanat in zona de mare risc, de la care se prezinta probe la laboratoare santitar veterinare si pentru siguranta alimentelor, vanatorii primesc stimulent de 65 de lei, in timp ce pentru fiecare femela vanata in conditiile pe care vi l-am expus, vanatorii primesc stimulent in valoare de 400 de lei.
Toate aceste sume sunt acordate conform deciziilor grant ale Comisiei Europene.
Se acorda din bugetul ANSVSA si sunt sume care se ramburseaza in proportie de 75% de Comisia Europeana.
De asemenea, se acorda un stimulent persoanelor fizice care notifica Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene existenta unor cadavre de porci domestici, respectiv, existenta unor porci domestici care prezinta semne clinice de pesta porcina africana in zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritoriala a localitatilor, in cadrul sau in vecinatatea exploatatiilor si asigura prezenta animalului pana la prezenta pana la venirea unui medic veterinar.
In acest caz, stimulentul este de 65 de lei pentru fiecare notificare si se acorda, daca virusul este confirmat de laboratorul de referinta pentru pesta porcina africana.
Fondurile necesare pentru plata acestor stimulente sunt asigurate de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu incadrarea in bugetul aprobat cu aceasta destinatie.
Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.