Guvern: despagubiri pentru proprietarii animalelor infestate cu pesta porcina africana

Facebook
Twitter

Printr-o Hotarare adoptata in sedinta Guvernului din 5 iulie 2018 a fost reglementata metodologia pentru stabilirea si plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale taiate, ucise sau altfel afectate in vederea lichidarii rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, prin completarea Hotararii Guvernului nr. 1214/2009.

Decizia a fost luata ca urmare a evolutiei agresive a pestei porcine africane in tara noastra, care poate cauza pagube economice insemnate crescatorilor de porcine, atat persoane fizice, cat si persoane juridice.

Se urmareste controlul eficient al evolutiei bolii, prevenirea raspandirii virusului, lichidarea rapida a focarelor, pentru limitarea pierderilor.

Dintre modificarile cuprinse in actul normativ, mentionam:

in conditiile in care exista cazuri de porcine neidentificate, este necesar ca, in cadrul masurilor aplicate pentru lichidarea rapida a focarelor de pesta porcina africana, aceste animale sa fie identificate si inregistrate, potrivit legii, inainte de evaluare si ucidere sau ucidere preventiva, pentru asigurarea trasabilitatii si pentru acordarea despagubirilor;

definirea uciderii preventive ca metoda exceptionala, aplicabila in cazul lichidarii rapide a focarelor de pesta porcina africana;

exceptarea de la termenul de notificare de maxim 48 de ore pentru proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pesta porcina africana, ucise sau ucise preventiv;

stabilirea documentelor care trebuie depuse de proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pesta porcina africana, ucise sau ucise preventiv, in vederea acordarii de despagubiri.

Institutiile publice responsabile cu implementarea masurilor cuprinse in acest act normativ sunt: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Agentia Nationala pentru Zootehnie “Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Fondurile necesare se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in limita prevederilor bugetare aprobate acestei institutii, precum si din fondurile aprobate cu aceasta destinatie, prin deciziile Comisiei Europene.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE