Judetul in care toti proprietarii afectati de pesta porcina au fost despagubiti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform DSVSA Bihor, toti proprietarii ai caror porci au fost sacrificati din cauza pestei porcine africane au fost integral despagubiti, scrie Agerpres.

Toti proprietarii celor 211 exploatatii de porcine din judetul Bihor in care s-au dispus masuri zoosanitare de combatere a PPA au fost integral despagubiti, valoarea totala a sumelor virate de catre DSVSA Bihor in conturile acestor proprietari fiind de 947.620 de lei.

Directorul DSVSA Bihor, Remus Motoc, a precizat, pentru AGERPRES, ca pentru a despagubi cat mai repede proprietarii si a elimina disconfortul produs de pesta, angajatii institutiei au lucrat in regim de urgenta, “zi si noapte”, pentru a intocmi dosarele proprietarilor, cu toate ca aveau la dispozitie trei luni pentru aceste actiuni.

Ultimul caz de PPA din Bihor, inregistrat pe 8 august 2018

Conducerea DSVSA Bihor a informat ca, datorita aplicarii operative si eficiente a complexului de masuri zoosanitare de prevenire si combatere a pestei porcine africane (PPA), ultimul caz de imbolnavire din cauza PPA, in judetul Bihor, a fost semnalat in data de 8 august 2018. Desi de atunci nu s-a mai semnalat vreun caz de PPA in judet, autoritatile sanitar-veterinare si celelalte institutii implicate sunt, in continuare, vigilente, efectuand controale permanente in teritoriu.

Primul caz de pesta porcina a aparut in luna iulie. DSVSA Bihor a efectuat 1.683 de inspectii si verificari ale exploatatiilor de porcine, in cadrul carora au fost recoltate un numar de 698 probe de laborator, din care 545 probe de la porcii domestici si 153 de la mistreti.

In baza buletinelor de analiza emise de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (IDSA) – Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana, in judetul Bihor au fost confirmate, in total, 29 de focare de pesta porcina africana (PPA), dintre care 28 la porcii domestici si unul la mistret. Pentru a preveni raspandirea bolii, au fost sacrificati atat porcii bolnavi, cat si cei care au fost in contact cu acestia, fiind eutanasiati in total 1.372 de porci domestici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE