ANSVSA: cum sa protejam animalele de Pesta Porcina Africana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pesta Porcina Africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la  100% pentru porcii care se imbolnavesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om si nu afecteaza omul.

Pentru aceasta boala nu exista vaccin, nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Pentru a proteja porcii din exploatatii de aceasta boala, ANSVSA recomanda respectarea urmatoarelor:

– nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii, cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;

– cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici;

– nu hraniti animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita in familie;

– daca exista vanatori in familie, care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne;

– nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie;

– nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;

– nu folositi in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.

Vanatorii si responsabilii fondurilor de vanatoare trebuie sa anunte DSVSA judetene despre orice situatie in care au depistat porci mistreti morti, ori cu comportament specific modificat si sa transmita probe pentru diagnosticul de laborator.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar de libera practica concesionar, alte autoritati, sau DSVSA judeteana.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE