Focarul de pesta porcina se extinde. Statul despagubeste doar 50-60% din valoarea animalelor incinerate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ANSVSA, virusul pestei porcine africane (PPA) s-a extins deja in patru judete din Romania (Satu Mare, Tulcea, Constanta si Braila), iar ultimele informatii arata ca acesta s-ar putea extinde si in alte judete, noteaza Mediafax.

Ioan Ladosi, presedintele APCPR declara ca PPA va continua sa se extinda in alte judete din tara, in conditiile in care acesta a fost confirmat deja in patru judete.

„Se va mai raspandi virusul, intrebarea este cu ce viteza si in ce directie, adica pe ce palier: porci mistreti, gospodariile populatiei sau ferme comerciale. In Tulcea la Carniprod sunt taiati si incinerati 2.000 de porci pe ora. In cel mai negru scenariu exista posibilitatea sa ramanem fara porci. Statul despagubeste doar 50-60% din paguba totala“, a spus Ioan Ladosi.

Pesta porcina africana nu ii afecteaza pe oameni

Conform specialistilor, PPA nu afecteaza oamenii insa acest virus poate produce pagube economice insemnate pentru producatorii de porci. Procedurile curente impun sacrificarea si neutralizarea tuturor efectivelor porcine dintr-o ferma, dupa ce virusul a fost depistat chiar si la un singur animal.

Din pacate, pana in prezent nu a fost descoperit un tratament sau un vaccin pentru neutralizarea virusului, iar singura cale de a-l stopa este preventia.

„Nu exista tratament sau vaccin. Daca un singur porc din ferma e infestat, trebuie sa-i omori si sa-i incinerezi pe toti. Virusul se poate lua prin atingere, mancare, haine, unelte. La noi angajatii nu intra cu nimic in buzunare in ferma. Mananca, se schimba si se spala in ferme”, a spus Catalin Ene, actionar  al fermei Macro Suin din judetul Arges.

PPA prezent si in Bihor

In urma cu cateva zile, ANSVSA confirma aparitia virusului pestei porcine africane intr-o gospodarie din judetul Bihor, luand imediat masurile necesare. Peste 50 de porcine au fost sacrificate si incinerate.

,,La data de 6 iulie, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana a confirmat prezenta virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodarie din localitatea Crestur, judetul Bihor.

Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat masuri: punerea sub supraveghere sanitara veterinara a exploatatiei, au fost impuse restrictii de miscare, s-a efectuat dezinfectia exploatatiei afectate, a spatiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate.

Pentru a preveni raspandirea bolii, au fost sacrificati porcii bolnavi si cei care au fost in contact cu acestia si s-a realizat ecarisarea cadavrelor.

Totodata, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte si sacrificate (57 de capete)’’, se arata in documentul emis de ANSVSA.

Efectivul de porcine din Romania, scadere alarmanta

Institutul National de Statistica preciza ca efectivul total de porcine de pe teritoriul tarii noastre a suferit o scadere semnificativa in ultimii 11 ani, reducandu-se cu aproximativ o treime. Focarul de PPA ar putea agrava acest fenomen si ar putea reduce si mai mult efectivele de porcine din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE