In data de 12 iulie 2018, a fost confirmata prezenta virusului Pestei Porcine Africane (PPA), la porcii din doua gospodarii din localitatile Vadu si Cheia, judetul Constanta.
In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana, serviciile veterinare au intervenit imediat.
Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanta a luat urmatoarele masuri: punerea sub supraveghere sanitara veterinara oficiala a exploatatiilor, au fost impuse restrictii de miscare, s-a efectuat dezinfectia exploatatiilor afectate, a spatiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate.
Pentru a preveni raspandirea bolii, au fost ucisi porcii bolnavi si cei care au fost in contact cu acestia si s-a realizat ecarisarea cadavrelor conform locatiilor avizate de Agentia pentru Protectia Mediului Constanta.
Totodata, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animale bolnave si gasite moarte (14 capete).
La nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea bolii si adoptarea zonelor de restrictii.
Au fost stabilite zonele de restrictii sanitare veterinare, in jurul gospodariilor afectate, respectiv doua zone de protectie – localitatile Vadu si Corbu cu o raza de 3 km fiecare si doua de supraveghere cu raza de cate 10 km – localitatile Corbu, Sacele, Traian, precum si Gradina, Casian, Gura Dobrogei, Targusor, Mireasa, Pantelimon, Pantelimon de Jos.
Totdata, s-au dispus restrictii de circulatie si s-au instituit filtre rutiere.
Este in desfasurare actiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restrictii.
Ancheta epidemiologica este in desfasurare.
D.S.V.S.A. Constanta solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.
Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar de libera practica concesionar, alte autoritati, sau D.S.V.S.A. judeteana.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.
Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.