ANSVSA, masuri pentru a preveni infestarea alimentelor cu Listeria

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Astazi a avut loc teleconferinta cu toate statele membre, organizata de Comisia Europeana, prin DG SANTE, pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situatiei generata de prezenta Listeria monocytogenes in porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) si, posibil in alte produse de origine vegetala congelate produse de aceasta firma.

Cu acest prilej, au fost purtate discutii tehnice si a avut loc un schimb de opinii privind masurile de gestionare a riscurilor intreprinse de catre statele membre.

In urma discutiilor, s-a propus ca pentru viitor sa se mentioneze pe etichetele acestui tip de produse recomandarea ca acestea sa fie preparate termic, inainte de a fi consumate (Listeria monocytogenes se distrugere prin tratare termica – fierbere).

S-a stabilit ca, in scurt timp, Comisia Europeana sa transmita o informare pe acest subiect, care va cuprinde recomandari pentru fi difuzate catre consumatorii din toate statele membre.

De asemenea, s-a reiterat necesitatea ca autoritatile competente din statele membre sa continue monitorizarea procedurilor de retragere a produselor companiei Greenyard din Ungaria.

Precizam ca ANSVSA monitorizeaza in continuare procedurile de retragere si rechemare ale firmelor distribuitoare si a celor care comercializeaza produsele congelate, incluse pe lista de distributie comunicata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE