Produse din peste infestate cu Listeria. Autoritatile demareaza controalele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioada, generate de prezenta bacteriei Listeria monocytogenes in produsele de file de somon afumat, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus realizarea unor controale tematice in acest sens.

In cadrul acestor verificari, s-au prelevat atat probe din diferite loturi din produse finite de acest tip, cat si probe de sanitatie din zonele de productie si ambalare a produsului finit procesat, probe care au fost trimise catre laboratoare pentru a fi analizate.

Rezultatele buletinelor de analize, emise incepand cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezenta bacteriei Listeria monocytogenes in probele de produs finit, provenite de la doua unitati de procesare a pestelui.

Avand in vedere rezultatul pozitiv la probele de produs finit “file somon afumat”, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unitatile respective, unde, in urma controlului efectuat, a fost dispusa masura suspendarii activitatii liniei de productie “file somon afumat” si retinerea oficiala a unei cantitati de 134 de kg de produse.

De asemenea, au fost aplicate sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 42.000 de lei.

S-a actionat si pentru retragere de pe piata a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distributie puse la dispozitie de catre reprezentantii unitatilor respective.

De la inceputul acestei saptamani, cand a fost declansata actiunea de control si pana la aceasta data, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistata prezenta bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse.

Actiunile de retragere si de rechemare ale produsului “file somon afumat”, provenit de la cele doua unitati de prelucrare a pestelui, sunt in derulare si se desfasoara sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE