Criza alimentelor infestate cu Listeria continua. Autoritatile romane au restras de la vanzare mai multe produse

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La data de 6 iulie, ora 18.00, ANSVSA a fost notificata oficial, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje de catre Punctul National de Contact al Ungariei cu privire la includerea Romaniei pe lista de distributie a produselor congelate apartinand companiei „Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a initiat retragerea preventiva in toate statele membre.

Nici in aceasta notificare nu s-au transmis buletine de analiza care sa indice prezenta Listeria monocytogenes in produsele congelate de pe piata din tara noastra.

Toate noile informatii primite au fost diseminate structurilor teritoriale ale ANSVSA implicate, pentru a verifica procedurile de retragere si rechemare a firmelor distribuitoare si a celor care comercializeaza produsele, incluse pe lista de distributie comunicata pe 6 iulie.

Avand in vedere implicarea mai multor state membre in acest caz, Comisia Europeana, prin DG SANTE va organiza, in data de 11 iulie, o teleconferinta cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situatiei generata de prezenta Listeria monocytogenes in porumbul congelat si, posibil alte legume congelate.

Subiectele discutate in cadrul teleconferintei vizeaza  masurile intreprinse de catre autoritatile competente din Ungaria in acest caz, un schimb de opinii privind masurile de gestionare a riscurilor luate la nivelul statelor membre, precum si recomandari ale DG SANTE fata de aceasta situatie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE