Canalul de irigatii Siret – Baragan trece in administratia MADR. Cum ii va afecta acest lucru pe fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In sedinta Guvernului din 15 februarie 2019 a fost aprobata Ordonanta de urgenta privind transmiterea obiectivului de investitii “Canal magistral Siret-Baragan” din administrarea Ministerului Apelor si Padurilor, prin Administratia Nationala “Apele Romane”, in administrarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare.

Prin acest act normativ sunt prevazute urmatoarele masuri referitoare la obiectivul de investitii “Canalul magistral Siret-Baragan”:

  1. transmiterea obiectivului de investitii “Canal magistral Siret-Baragan”, astfel:
  • Canal magistral Siret–Baragan – Etapa I-a“, cuprinzand canalul pe zona acumularea Calimanesti – Ramna, in lungime de 51,5 km, prin:
  • transmiterea bunurilor aflate in domeniul public al statului, receptionate, aferente obiectivului in lungime de 5,7 km,
  • transmiterea portiunilor de canal cuprinse intre km 5+700 si km 51+500, aflate in diverse faze de executie, care vor fi finalizate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare.
  • Canal magistral Siret–Baragan – Etapa a II-a, cuprinzand canalul pe zona Ramna –Acumulare Dridu, pe lungime de 139,5 km, care se realizeaza conform prevederilor legale in vigoare.
  1. declararea obiectivului “Canal magistral Siret–Baragan – Etapa I-a” ca infrastructura de irigatii de utilitate publica.
  • completarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.793/2016, cu obiectivul ”Canal magistral Siret–Baragan – Etapa I-a”.
  1. elaborarea de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a Strategiei de extindere a infrastructurii de irigatii, ce va cuprinde proiecte de investitii cu impact semnificativ in economie

Finantarea se asigura de la bugetul de stat, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Prin finalizarea obiectivului ”Canal magistral Siret–Baragan – Etapa I-a” se asigura conditii pentru aplicarea irigatiilor pe o suprafata de circa 120.000 ha, cu rol determinant pentru exploatatiile agricole din zona in obtinerea de productii sigure si stabile, cu randamente crescute, pe terenuri cu clase ridicate de fertilitate, dar supuse unor factori climatici nefavorabili.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE