Colaborare intre ANSVSA si reprezentantii asociatiilor profesionale din sectorul cresterii suinelor pentru intensificarea actiunilor de informare a populatiei privind prevenirea raspandirii virusului Pestei Porcine Africane.
Astazi, 9 iulie, a avut loc la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, o intalnire intre presedintele institutiei, dr. Geronimo Branescu si reprezentantii asociatiilor profesionale din sectorul cresterii suinelor si cele asociate acestui sector: Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Asociatia Medicilor Veterinari pentru Suine, Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin, Asociatia Nationala a Fabricantilor de Nutreturi Combinate.
Tema principala a discutiilor a constituit-o colaborarea intre ANSVSA si reprezentantii acestor asociatii pentru intensificarea actiunilor de informare a populatiei din Zona Deltei Dunarii privind pericolul raspandirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Reprezentantii asociatiilor de profil si-au oferit sprijinul in diseminarea informatiilor, cu ajutorul voluntarilor si a medicilor veterinari de libera practica din sectorul de crestere a porcinelor.
Principalele mesaje, care vor fi transmise prin intermediul unor pliante sau prin discutii directe cu crescatorii de animale, sunt:
Importanta anuntarii imediate a autoritatilor, la cel mai mic semn de boala, in vederea testarii si depistarii precoce;
Importanta respectarii anumitor masuri de prevenire a aparitiei PPA in gospodariile populatiei;
Pagubele economice insemnate pe care PPA le produce crescatorilor de porcine si faptul ca se acorda despagubiri proprietarilor pentru animalele inregistrate, care sunt sacrificate de necesitate.
Presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, a salutat intiativa acestor asociatii si si-a manifesta intreaga disponibilitate de colaborare pentru aceasta actiune.
Ambele parti au convenit ca, prin colaborarea in desfasurarea acestei campanii, va creste gradul de informare si constientizare al populatiei, fapt care va conduce la o mai buna gestionare a situatiei din teren.
Scopul urmarit este stoparea propagarii virusului si o protectie mai eficienta, atat a fermelor comerciale, cat si a gospodariilor populatiei.
Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.