In perioada 1 – 31 august 2018 au fost organizate controale tematice pentru prevenirea propagarii pestei porcine africane (PPA), privind verificarea modului de respectare a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii proaspete de porc, precum si a carnii tocate, a carnii preparate si a produselor obtinute din carne de porc sau care contin carne de porc.
Au fost verificati operatorii din sectorul alimentar care comercializeaza produse alimentare de origine animala in cadrul unitatilor de vanzare cu amanuntul, situate in zonele de agrement si in localitatile de interes turistic.
Inspectorii ANVSA au verificat 5.046 de unitati, dintre care:
934 de unitati de alimentatie publica (restaurante, unitati tip fast –food);
697 de unitati de tip carmangerie/macelarie;
131 de cantine
112 unitati de tip catering
286 de rulote
149 de pensiuni turistice
737 de magazine alimentare
Pentru abaterile de la legislatia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, au fost aplicate 358 sanctiuni contraventionale, in valoare de 458.160 de lei.
De asemenea, au fost emise 6 Ordonante de suspendare a activitatii si 7 Ordonante de interzicere a desfasurarii activitatii unor unitati din sectorul alimentar.
Totodata, inspectorii veterinari au dispus masuri de retinere oficiala si expediere catre unitati de neutralizare pentru 2.678 de kg de carne de porc a carei trasabilitate nu a putut fi stabilita.
Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.