Inspectorii sanitar-veterinari au confiscat o cantitate importanta de carne. Ce alte nereguli au descoperit

Facebook
Twitter

In perioada minivacantei de Rusalii, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel national, a desfasurat controale oficiale, pentru a asigura cetatenilor un comert cu alimente sigure.

Conform datelor furnizate de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, in intervalul 24 – 28 mai 2018 au fost verificate 1.535 de unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Controalele oficiale au fost efectuate in: pizzerii, cantine, unitati de tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, depozite alimentare, magazine alimentare, unitati situate in zonele de agrement/localitati in care se organizeaza anumite evenimente (targuri de vara, pelerinaje la asezamintele de cult cu ocazia unor sarbatori religioase, hramuri bisericesti) precum si in statiunile de pe litoralul romanesc al Marii Negre, unde se inregistreaza aflux mare de turisti.

Neregulile identificate in timpul controalelor au fost sanctionate prin aplicarea a 153 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 212.720 lei, precum si de emiterea a 14 ordonante de suspendare temporara a activitatii si 4 ordonante de interzicere a activitatii.

Aproape 800 kg de carne au fost confiscate

De asemenea, au fost retrase de la comercializare 788 de kg de produse alimentare de origine animala si nonanimala, improprii consumului uman, produse care au fost distruse.

Dintre deficientele identificate si sanctionate, mentionam:

– depozitarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– comercializarea produselor alimentare fara respectarea conditiilor de igiena sau in spatii neinregistrate sanitar veterinar;

– nerespectarea programului de autocontrol;

– manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– produse cu termen de valabilitate depasit expuse pentru comercializare;

– nerespectarea legislatiei in vigoare privind ambalarea si etichetarea produselor;

– lipsa documentelor care sa ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;

– transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neinregistrate sanitar veterinar;

– personal fara echipament de protectie.

ANSVSA continua supravegherea operatorilor din industria alimentara in perioada urmatoare, prin actiuni de inspectie si control si prin asigurarea serviciului de permanenta de catre personalul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Reamintim cetatenilor numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE