Discutii despre fondurile europene acordate fermierilor dupa 2020. Intalnire de amploare intre oficialitati din mai multe tari

Facebook
Twitter

Mai mult de 1800 reprezentanti ai institutiilor de cercetare si invatamant, autoritati publice, organizatii ale societatii civile, ministri si parlamentari din 42 de tari au fost prezenti la cel de al 28-lea Forum Economic organizat de Institutul pentru Studii Estice la Krynica in Republica Polonia.

Dezbaterile au privit teme de maxima actualitate precum viitorul arhitecturii europene, migratia si terorismul, felul in care vor arata in viitor principalele politici ale agriculturii si coeziunii, inovatia si cercetarea etc.

Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru Potor, a sustinut in prezenta Ministrului Polonez al Agriculturii, Jan Krzysztof Ardanowski, ca Statele Membre ale Uniunii Europene trebuie sa gaseasca caile cele mai bune pentru dialog si consens in negocierea unor dosare complicate precum reforma Politicii Agricole Comune.

„Nu trebuie sa lasam particularitatile locale sa devina o bariera de netrecut care sa intarzie grav adoptarea pachetelor legislative europene punand astfel in pericol sustinerea financiara pe care trebuie sa o acordam fermierilor nostri dupa 2020. Romania doreste, in calitate de detinatoare a Presedintiei Rotative a Consiliului Uniunii Europene incepand cu anul 2019, sa avanseze intr-un ritm sustinut negocierile privind principalele dosare ale agriculturii continentale.”

Un mesaj direct a fost adresat de reprezentantul Romaniei in contextul expunerii facuta de Josefine Loriz – Hoffman, Director pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in cadrul Comisiei Europene, in legatura cu modul in care forul european propune plafonarea platilor directe la un nivel maxim de 100.000 Euro pe exploatatie.

Plafonarea subventiilor sa nu fie transformata intr-o obligatie la nivel european

„In comunicarea initiala a Comisiei din 29 Noiembrie 2017 – Viitorul agriculturii si al industriei alimentare, au fost evocate patru variante alternative pentru atingerea convergentei interne si o mai buna tintire a platilor directe catre fermierii mici si mijlocii, catre fermele de familie ori catre cele care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative. Romania solicita ca Statele Membre sa aiba libertatea de a alege una dintre posibilitati, in conformitate cu specificul national, iar plafonarea sa nu fie singura optiune transformata practic in obligatie la nivel european”.

Panelul de discutii “Reforma Politicii Comune in contextul noului Cadru Financiar Multianual” a avut ca partener principal Institutul European din Romania iar moderarea discutiilor a fost asigurata de doamna director general Gabriela Dragan.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE