septembrie 23, 2021

Lemnul de foc se scumpeste din nou. Care este pretul unui metru cub

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Romsilva, pretul lemnului de foc pentru populatie s-a scumpit cu 10%, ajungand de la 154 lei pe metrul cub in 2017, la 170 lei in 2018, relateaza Mediafax.

Aceasta valoare reprezinta un pret mediu, calculat de specialistii Romsilva, pentru toate speciile si sub toate formele de exploatare, fie ca este vorba despre lemn taiat in padure, in depozit sau sub alte forme.

Lemnul de foc s-a scumpit în ultimul an, în contextul în care Romsilva a crescut ponderea lemnului recoltat din lucrări de îngrijire, din rărirea selectivă a pădurii, adică din înlăturarea exemplarelor necorespunzătoare ca specie şi conformare, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari de combustibil şi implicit o creştere a costurilor de exploatare, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

„Preţul mediu de vânzare în acest an este de 170 de lei pe metrul cub, fără TVA, cu o creştere mică faţă de anul trecut, când preţul mediu de vânzare a fost de 154 de lei pe metrul cub, fără TVA. Menţionăm că, în principal din cauza dispersiei resursei, costurile de exploatare au crescut, ceea ce a dus la creşterea preţului lemnului de foc”, spun reprezentanţii Romsilva.

Aproape 700.000 metri cubi de lemn, pusi pe piata de Romsilva

Până la sfârşitul lunii iulie a acestui an, Romsilva a pus pe piaţă, direct populaţiei, aproape 680.000 de metri cubi de lemn pentru foc.

„Până la finalul anului estimăm că vom livra direct populaţiei aproximativ 1,4 milioane de metri cubi, în creştere faţă de anul trecut, când volumul a fost de 1,04 milioane metri cubi”, spun reprezentanţii Romsilva.

Cauze ale scumpirii lemnului de foc

Principalul motiv al scumpirilor lemnului de foc a constat in decizia companiilor din industria prelucratoare de a utiliza lemn de foc in productie. Astfel, acestia au fost capabili sa ofere un pret mai mare pentru lemn si implicit, pretul general a crescut considerabil.

Pretul mediu exprimat de Romsilva este chiar mai mic decat pretul real, pentru ca beneficiarul final al lemnului ajunge sa plateasca in jur de 250 lei pe metrul cub. In medie, o gospodarie are nevoie de circa sase metri cubi (lemn in valoare de 1.500 lei) pentru a trece peste iarna.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE