Discutii intre reprezentantii AFIR si APIA despre acordarea fondurilor europene

Facebook
Twitter

Secretarul de stat Alexandru Potor a participat, in 18 octombrie 2018, la Buzias, judetul Timis, la cea de-a cincea Conferinta Regionala PNDR 2014-2020.

Alaturi de secretarul de stat au fost prezenti la eveniment directorul general adjunct al Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, Carmen Boteanu, directorul general adjunct al Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR), Daniel Crunteanu, experti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dar si ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

In cadrul evenimentului au fost dezbatute subiecte ce vizeaza actiunile de sprijinire a tinerilor fermieri, serviciile de consiliere si asociere prin PNDR 2014-2020, in contextul schimbarii generatiilor in agricultura si intineririi populatiei mediului rural, tema de interes major pentru viitoarea Politica Agricola Comuna. Cu aceasta ocazie, reprezentantii AFIR au sustinut prezentari privind stadiul masurilor de investitii PNDR 2014-2020, iar oficialii APIA au detaliat stadiul masurilor din PNDR 2014-2020 gestionate de catre aceasta institutie.

 „Este crucial ca productia agricola obtinuta de fermieri sa fie procesata in tara pentru ca valoarea adaugata, locurile de munca, taxele si impozitele sa fie mentinute in Romania. Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale a deschis o sesiune de primire a proiectelor investitiilor de procesare in care pot fi primite cereri pana la o valoare totala de 400 milioane Euro. Sesiunea va fi activa pana la sfarsitul lunii decembrie si am primit deja cereri de aproximativ 140 milioane Euro. Asteptam in continuare potentialii beneficiari”, a afirmat Alexandru Potor.

Totodata, au luat parte la eveniment reprezentanti ai Fondului de Garantare a Creditului Rural si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, care au detaliat instrumentele financiare gestionate – aspecte de interes major in implementarea proiectelor finantate prin PNDR 2014-2020, precum si conditii specifice de accesare a acestora.

In a doua parte a conferintei, va fi abordat subiectul dezvoltarii locale plasate sub responsabilitatea comunitatii locale. Vor fi prezentate cateva proiecte de succes din zona Timis si va fi facuta si o descriere a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala, instrument de promovare a obiectivelor si rezultatelor PNDR. 

Cei care vor sustine prezentari sunt vicepresedintele Federatiei Nationale a GAL-urilor, presedintele Federatiei GAL-urilor Urbane, experti din cadrul Serviciul LEADER si Investitii nonagricole si ai Serviciul RNDR, AM- PNDR si altii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE