De la confirmarea primului focar de Pesta Porcina Africana in tara noastra, in data 31.07.2017, autoritatile au intervenit prompt si au actionat, in conformitate cu procedurile prevazute de legislatie, pentru lichidarea focarelor si prevenirea raspandirii virusului.
Imediat, a doua zi, 01.08.2017, a fost convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in vederea informarii si adoptarii unei Hotarari privind stabilirea atributiilor pentru ministerele cu responsabilitati in controlul bolii, conform Hotararii de Guvern 830/2016, care stabileste Programul National de Control si Planul de Contingenta pentru pesta porcina africana.
Intruniri ale Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) au avut loc si in datele de 22.06.2018 (Hotararea nr.1/2018), 06.07.2018 (Hotararea nr.2/2018), 01.08.2018 (Hotararea nr.3/2018) si 28.08.2018.
Depistarea prezentei virusului in fermele unei exploatatii, cu un efectiv de 45.000 de capete, a determinat autoritatile romane sa aplice masuri suplimentare in regim de urgenta, acte normative, mobilizari de forta umana si introducerea in dispozitiv a 11 institutii cu atributii in domeniu si efective din armata.
Despagubirile, acordate de ANSVSA din fonduri proprii
Pentru controlul si combaterea eficienta a bolii si limitarea pierderilor generate de evolutia focarelor, guvernul a adoptat acte normative care reglementeaza compensarea pagubelor crescatorilor de porci cauzate de pierderea animalelor in actiunile pentru lichidarea rapida a focarelor de boala, dar si acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreti morti si pentru participarea vanatorilor la vanatoarea selectiva.
Fondurile necesare se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), precum si din fondurile aprobate cu aceasta destinatie, prin deciziile Comisiei Europene
Pentru asigurarea sumelor de bani necesare, ANSVSA a solicitat suplimentarea bugetului cu ocazia rectificarii bugetare preconizate, cu suma de 212,272 milioane lei.
Prin urmare, Guvernul a prevazut in proiectul de rectificare bugetara sumele suplimentare necesare, insa din cauza intarzierii obtinerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptata la timp.
In aceste conditii, pentru asigurarea fondurilor imediat necesare platii despagubirilor, ANSVSA a solicitat Ministerului Finantelor Publice (MFP) suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament si credite bugetare de la alti ordonatori, in suma de 40 milioane lei, aferenta desagubirii proprietarilor pentru animalele pierdute ca urmare a evolutiei PPA.
Proprietari ai peste 3.000 de ferme vor fi despagubiti
Fonduri destinate despagubirii proprietarilor de porci afectati de pierderea animalelor ca urmare a evolutiei PPA, vor fi transmise maine, 6 septembrie, catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele afectate de aceasta boala.
In ceea ce priveste situatia despagubirilor proprietarilor afectati, pana la aceasta data au fost finalizate dosare de evaluare aferente despagubirilor pentru un numar de 3.129 de exploatatii, in valoare totala de 47.600.390 lei. Dintre acestea 167, in valoare de 507.890 de lei au fost platite.