Ministrul Agriculturii, discutii cu oficialii europeni. Tema: viitoarea Politica Agricola Comuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 25 septembrie 2018 a avut loc, in Malta, sub egida Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana (GFCM), prima zi a Conferintei la Nivel Inalt privind Pescuitul Costier Sustenabil in Marea Mediterana si Marea Neagra, dedicata discutiilor intre partile interesate – reprezentanti ai pescarilor, ai institutelor de cercetare si ai altor organizatii internationale.

In deschiderea Conferintei, au luat cuvantul Jose A. Herrera, Ministrul Dezvoltarii Sustenabile, Mediului si Schimbarilor Climatice din Malta, Karmenu Vella, Comisarul European pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit si Abdellah Srour, Secretarul Executiv al GFCM.

Discutii despre dosarele pe care Romania le-ar putea gestiona odata cu preluarea presedintiei CE

In contextul apropierii mandatului pentru Presedintia Consiliului Uniunii Europene, reprezentantul la nivel inalt al Romaniei, secretarul de stat Alexandru Potor a avut o intrevedere cu Karmenu Vella pentru a discuta aspecte punctuale legate de dosarele pe care Romania le-ar putea gestiona dupa data de 1 ianuarie 2019.

Principalele elemente aduse in discutie au fost punctele de interes ale Romaniei in ceea ce priveste avansarea discutiilor pentru noul cadru financiar pentru afaceri maritime si pescuit, si anume faptul ca domeniul acvaculturii trebuie promovat prin sprijin financiar, indeosebi sub forma de granturi, aspect care poate favoriza o dezvoltare rapida a acestui sector.

Referitor la obiectivele Presedintiei Romaniei pentru celelalte dosare aflate inca in discutie sub Presedintia Austriaca, secretarul de stat Potor a mentionat ca se doreste inchiderea celor pentru care discutiile se vor finaliza, iar pentru cele cu un grad de complexitate ridicat, precum Regulamentul de Control al Pescuitului, se doreste avansarea cat mai rapida a discutiilor in aceasta perioada de 6 luni.

Comisarul european si-a exprimat disponibilitatea de cooperare cu Romania, prin intermediul serviciilor comisiei, in special DG MARE si a propus stabilirea unei intalniri tehnice, la nivel de experti, in cursul lunii octombrie 2018. La finalul discutiilor, comisarul Karmenu Vella a afirmat ca urmareste indeaproape activitatea Romaniei si a urat succes pentru perioada detinerii Presedintiei rotative a Consiliului UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE