In Romania erau certificati ecologic sau in stare de conversie, 371 de apicultori la 1 ianuarie 2017, care detineau 58.912 colonii de albine, conform unui studiu realizat de federatia ROMAPIS pe baza datelor publicate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a consultarii tuturor organismelor de certificare si inspectie acreditate in Romania despre situatia sectorului apicol.

La sfarsitul anului 2016, sub 1% din totalul apicultorilor din Romania, reprezentand 3,64% din stupi, produceau miere in regim bio. Comparand aceste date cu cele furnizate de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania in 2010, se poate observa o scadere semnificativa a numarului producatorilor ecologici  in ultimii 7 ani, cu 21 de procente. Daca in 2011 erau 912 apicultori inregistrati ecologic, cu un numar de 97.997 familii de albine, in prezent numarul acesta a scazut la aproximativ o treime din cel initial. In 2010, 15% din totalul productiei de miere pe tara, adica 3.650 de tone era certificata ecologic.

Anul 2016 a fost considerat cel mai dificil de majoritatea apicultorilor romani. Acesta s-a caracterizat printr-o productie foarte mica de miere, concomitent cu scaderea pretului mierii conventionale. In aceste conditii, mierea certificata bio s-a achizitionat engros la un pret cu aproximativ 40% mai mare decat cel de la conventional.

Constantin Dobrescu, vicepresedintele Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania, ROMAPIS spune ca in prezent apicultorii romani sunt din ce in ce mai interesati de certificarea bio. ”Pe fondul scaderii pretului mierii, aproape dramatica pentru apicultorii nu numai din Romania, ecartul dintre pretul mierii ecologice si al celei conventionale a crescut. Din acest motiv se inregistreaza si in Romania o resuscitare a interesului pentru obtinerea certificarii bio, dupa o perioada de cativa ani de cativa ani de declin”.

Avantajele mierii ecologice

Conform reglementarilor existente in prezent in Europa, mierea provenita din apicultura ecologica  are avantajul major al unei garantii a calitatii certificate. Daca piata de miere produsa conventional este zdruncinata de scandaluri privind falsitatea acesteia, cea bio beneficiaza de o trasabilitate mai buna, fiind atent urmarita pentru a inlatura orice suspiciuni sau nereguli. In 2010, 80% din mierea produsa ecologic la noi in tara era exportata catre tari din Uniunea Europeana precum Germania, Austria, Suedia si alte tari nordice.

Calitatea remarcabila a produselor apicole romanesti este recunoscuta international. Vicepresedintele ROMAPIS evidentiaza potentialul natural foarte mare al multor zone de cules din Romania care ofera conditiile necesare apiculturii ecologice si surse de nectar valoroase, ceea ce recomanda mierea romaneasca drept una de calitate. ”Colonia de albine este un sistem aflat intr-o foarte fina interdependenta cu mediul in care cele mai marunte modificari pot duce la ruperea unui echilibru de o mare complexitate cu consecinte pentru fiecare dintre acestea”.

Apicultorii care produc miere ecologica pot obtine venituri mai mari

Conversia catre ecologic le ofera apicultorilor posibilitatea de a obtine venituri mai mari: ”Exista apicultori care practica cinstit, fara compromisuri,  apicultura ecologica si au succes cu produsele stupinelor lor, ceea ce ar putea fi un exemplu si un indemn pentru multi altii”, spune Constantin Dobrescu.

Pentru a sprijini acest sector, Federatia ROMAPIS organizeaza in parteneriat cu agentia de training Cursuri Creative, singurul curs de apicultura ecologica disponibil in Romania. Cursul se adreseaza apicultorilor care doresc sa-si certifice ecologic stupina, cu atat mai mult cu cat procedura de certificare necesita obligativitatea de a cunoaste reglementarile nationale si europene care stau la baza obtinerii si mentinerii standardului ecologic European.