Romapis isi propune sa creasca numarul de apicultori bio in Romania

Facebook
Twitter

Romanii au inceput sa consume mai multa miere ecologica fata de ani precedenti, dar sunt inca departe de a atinge cotele de consum din alte tari, sustin reprezentantii federatiei de profil ROMAPIS.

Conform acestora, cosumul de miere conventionala ramane scazut in Romania, la 600-700 grame de miere/an, ceea ce insemna de 2-3 ori mai putin decat in tarile mai prospere. Din cele 24.000 de tone de miere produsa anual de apicultori un procent de 5% apartine apicultorilor certificati ecologic sau in curs de conversie. Pentru a-i incuraja pe aceștia sa treaca in sistemul certificat de productie, ROMAPIS a lansat impreuna cu agentia de training Creative Business Management un curs de apicultura ecologica. Programul iși propune sa informeze cat mai multi apicultori despre beneficiile conversiei in sistemul ecologic crescand astfel oferta pentru produse certificate pe piata autohtona. In cadrul cursului, apicultorii vor invata cum sa treaca de la productia de miere conventionala la cea ecologica.

“Marele avantaj al producatorului ecologic de miere este dreptul sa foloseasca eticheta bio pentru toate produsele sale, ca o recunoaștere bine-meritata a calitatii lor in urma eforturilor facute pentru a oferi clientului alimente sanatoase și gustoase. Ceea ce inseamna in mod firesc și preturi mai bune și o desfacere asigurata, mai ales la vanzarea en gross. Cererea pe piata bio este in creștere in societatea moderna și curentul cred ca se va mentine și se va accentua. Anul acesta cine a avut certificare bio nu a stat cu mierea pe stoc decat daca și-a dorit asta”, spune Mircea Ciocan, Președintele ROMAPIS.

Creșterea numarului de producatori ecologici este o prioritate pentru Federatia care activeaza de 10 ani. In prezent, ROMAPIS reunește 15 asemenea asociatii, reprezentand peste 2300 de apicultori care detin aproximativ 10% din șeptelul national.

“Fara a putea proba deocamdata cu date concrete, din discutia cu unii oameni din industria apicola se pare ca, in special anul curent a adus o creștere semnificativa a vanzarii de miere la intern, situatie probabil corelata cu o scadere a pretului in retail și cu caștigurile salariale, in medie in creștere”, adauga Mircea Ciocan, Președintele ROMAPIS.

Cea mai mare problema a apicultorilor in procesul de conversie este legata direct de lipsa de informare, cursul propunandu-și sa ofere baza de cunoștinte necesara pentru a lua o decizie corecta. “Multi apicultori considera tratamentele anti Varroa ca principala provocare a apiculturii ecologice. Dar trebuie spus ca exista metode de combatere a Varroa acceptate in apicultura ecologica care functioneaza foarte bine, dovada fiind cei care sunt certificati de multi ani și se mentin cu succes la bio. Unul dintre scopurile cursului pe care il propunem este sa explicam cum se face corect și eficient acest lucru”, a mai precizat Mircea Ciocan.

Urmatoarea sesiune a cursului de apicultura ecologica va avea loc in perioada 18-19 noiembrie 2017 și ii va avea ca traineri pe Aurelia Grecu- certificator, Viorica Boboc -specialist in marketingul produselor alimentare, Wilhelm Tartler – producator de miere certificat ecologic și Maria Toader – profesor UASMV la catedra de agricultura ecologica. In cele doua zile de curs, apicultorii vor afla detalii despre actele normative care reglementeaza apicultura ecologica, ce este permis și ce nu in stupinele certificate, atat din punct de vedere general cat și intrand in detalii concrete, ce trebuie sa știe apicultorul organic despre culturile agricole și plantele melifere folositoare. “Participantii vor ști ce formalitati trebuie sa indeplineasca pentru obtinerea și mentinerea certificarii, care sunt tehnicile apicole posibile la bio, cu exemplificari concrete legate de tratamente, cules, folosirea materialului genetic, procesare și multe altele, care sunt caile de optimizare a profitului prin marketingul produselor apicole certificate bio, care sunt organismele acreditate in Romania pentru certificare și inspectie in agricultura ecologica care desfașoara activitate in domeniul apiculturii și cum interpreteaza ele diversele aspecte ale reglementarilor pe care le aplica”, a mai precizat președintele ROMAPIS.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE