Apicultorii, primiti de ministrul Daea. Care sunt nemultumirile acestora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Marti, 7 mai 2019, ministrul Petre Daea a primit la sediul Ministerului Agriculturii si dezvoltarii Rurale o delegatie a Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania – ROMAPIS – care i-a inmanat o petitie prin care se cere interventia in sprijinul adoptarii unei modalitati corecte, fundamentata stiintific de evaluare a toxicitatii pesticidelor fata de insectele polenizatoare, printre care si albinele.

Votul este asteptat sa se dea pe 20 mai, la Bruxelles, in Comisia Permanenta pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje. Statele membre vor vota pentru ridicarea la un nou nivel a standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de EFSA – Autoritatea Europeana Pentru Siguranta Alimentara in anul 2013, dar neadoptat inca la nivelul intregii Uniuni Europene.

In contextul in care la nivel european are loc o miscare similara, ministrul Petre Daea a apreciat aplecarea spre dialog a reprezentantilor ROMAPIS, primind memoriul de astazi, pe care il considera un demers legitim si necesar in acelasi timp. Ministrul a afirmat ca se afla in situatia de a fi un arbitru impartial intre doua sectoare importante ale tarii, cel al fermierilor, pe de o parte, care au contribuit la pozitionarea Romaniei pe primul loc in Uniunea Europeana pentru productiile obtinute la floarea soarelui si porumb, in ultimii doi ani si care trebuie sustinuti in combaterea daunatorilor si cel al apicultorilor, pe de alta parte, cu o importanta deosebita in polenizarea culturilor.

La finalul intalnirii, ministrul a afirmat ca va da curs acestui demers, cu interes profund pentru ambele sectoare importante ale agriculturii, in vederea realizarii unei analize corecte la Bruxelles asupra reducerii folosirii neonicotinoidelor in agricultura, actionandu-se pe conduita echilibrului stiintific.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE