Federatia Asociatiilor Apicole, demonstratie masiva impotriva pesticidelor din agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multi apicultori si membrii ai grupurilor preocupate de sanatatea mediului vor fi prezenti marti in fata ministerului Agriculturii, pentru a inmana o petitie semnata de peste 3.000 de romani care vor adoptarea unei modalitati corecte de evaluare a toxicitatii pesticidelor fata de insectele polenizatoare, noteaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ROMAPIS-Federatia Asociatiilor Apicole din Romania, in aceste zile apicultorii din toata Europa vor demonstra in aceste zile in fata Ministerelor Agriculturii cerand aplicarea de standarde europene de protejare a albinelor impotriva pesticidelor in votul ce va avea loc pe 20 mai, chiar de Ziua Mondiala a Albinei.

„Cetatenii Uniunii Europene se tem ca statele membre vor anula interdictia folosirii insecticidelor din clasa neonicotinoidelor deschizand portile unor noi pesticide periculoase pentru albine”, spune Mircea Ciocan, presedinte ROMAPIS, in comunicat.

Evenimente similar vor avea loc si in alte capitale europene

Actiunea se circumscrie unei serii de evenimente similare care vor avea loc si in alte capitale europene in data de 9 mai: Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga, Roma si Sofia.

Statele membre vor vota pentru ridicarea la un nou nivel a standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de EFSA – Autoritatea Europeana Pentru Siguranta Alimentara in anul 2013 dar neadoptat inca la nivelul intregii Uniuni Europene. Petitia online a fost semnata in afara de romani si de 230.000 de alti cetateni europeni.

„Cetatenii si apicultorii sunt ingrijorati in aceste zile, dand glas preocuparilor pentru soarta polenizatorilor, care se aud de la Riga la Berlin si de la Roma la Bucuresti. Albinele Europei sunt decimate de pesticide toxice dar pe 20 mai, chiar de Ziua Albinei, guvernele europene au sansa sa voteze documentul cunoscut sub numele de Ghidul Albinei care stabileste noi standarde, cu baza stiintifica garantata de EFSA pentru evaluarea pesticidelor”, declara Rebecca Falcon, managerul campaniei din partea organizatiei SumOfUs.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE