Ministrul Daea, despre sistemul antigrindina: vom avea un program de investitii din Teleorman pana in Dobrogea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, are planuri marete pentru sistemul antigrindina si sustine ca de anul viitor acesta va fi extins din Teleorman pana in Dobrogea, iar judetele Ialomita, Calarasi, Tulcea si Constanta vor avea un alt sistem de protectie.

„Va functiona si in Baragan (sistemul de protectie antigrindina n.r.). Daca din 2004 pana in 2017 doar sapte puncte de lansare au fost realizate in tara, noi, accelerand, vazand, stiind, cunoscand si intelegand aceste fenomene, in 2017 si 2018 am realizat 60 de puncte de lansare si vom lansa si anul acesta 65. In Baragan este o alta abordare, intr-un program de investitii, unde, de anul viitor, din Teleorman pana in Dobrogea, intelegand judetele acestea limitrofe Ialomita, Calarasi, Tulcea si Constanta vor avea o alta protectie”, a precizat Daea.

Daea: „Nu putem sa acoperim intreaga tara”

Ministrul a vorbit si despre evenimentele recente in care rachetele antigrindina nu au fost suficient de performante pentru a salva culturile agricole si a precizat ca scopul rachetelor nu este de a stopa fenomenul ci de a-l atenua.

„Este evident ca natura nu putem sa o stapanim si fenomenele acestea extreme naturale nu le-a putut nimeni stapani pe glob. Noi cautam sa facem acest lucru si iata ca viata a demonstrat ca putem sa atenuam fenomenele acestea pe zonele unde evident am pus in miscare acest sistem. Acum se vede grindina, dar in multe zone ale tarii, datorita faptului ca s-a intervenit, grindina nu a ajuns pe sol. Nu putem sa acoperim intreaga tara, dar facem acest efort investitional, pentru ca merita, intrucat un leu investit in acest sistem inseamna un castig de 14 lei pentru fermieri si pentru tara”, a adaugat Petre Daea.

Din caza tornadei care s-a produs pe 30 aprilie, aproximativ 50 de hectare dintr-o plantatie viticola din zona Urlati, judetul Prahova, a fost distrusa, iar productia acestui an a fost compromisa.

La finele saptamanii trecute, Ministerul Agriculturii anunta ca Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) a lansat 123 de rachete in prin doua unitati din zona Moldovei, iar in acele zone nu au fost raportate caderi de grindina pe teritoriul protejat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE